Evenimentul Zilei > Actualitate > IPS Teodosie susține donarea de sânge. Ce șanse are Arhiepiscopul Tomisului să se infecteze
IPS Teodosie susține donarea de sânge. Ce șanse are Arhiepiscopul Tomisului să se infecteze

IPS Teodosie susține donarea de sânge. Ce șanse are Arhiepiscopul Tomisului să se infecteze

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului susține donarea de sânge și, dacă s-ar îmbolnăvi de COVID-19, după vindecare, ar dona plasmă

Mai mulți preoți și credincioși din Constanța au donat sânge în prezența IPS Teodosie, într-o acțiune organizată de Arhiepiscopia Tomisului. Este prima acțiune donare de sânge din acest an, în urma unui proiect încheiat, în urmă cu trei ani , între Arhiepiscopia Tomisului  și Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța.

„Pentru noi acest proiect este, cumva, o minune. A început în anul 2018 și continuă. În mod periodic se organizează astfel de acțiuni. Până în martie 2020 au fost organizate și acțiuni de colectă mobilă în colaborare cu parohiile din județ”, a declarat Alina Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Constanța.

Preoții, convocați la Centrul de Transfuzii

IPS Teodosie participă la fiecare acțiune de donare de sânge la care vin preoții și enoriașii. „Noi îi anunțăm. Conștiința lor deja este testul de trează. Fixăm un anumit termen și vin cu multă bucurie. Mai ales preoții vin cu cea mai mare bucurie și îi încurajează și pe credincioșii lor”, a spus IPS Teodosie.

Inaltul ierarh consideră că prezența sa este necesară: „Îi încurajez. Noi suntem o familie. Eu, fără preoți nu aș avea vreo valoare. Coroana slujirii unui arhiereu sunt preoții, ne spune Sfântul Apostol Pavel. De aceea eu vin cu drag, eu îl iubesc pe preoți și pe credincioși”.

IPS Teodosie recunoaște că în eparhia sa sunt mai mulți preoți care au fost infectați cu SARS Cov-2. El crede că, dacă va fi nevoie și li se va cere, vor dona plasmă: „Nu suntem zgârciți cu ceea ce avem. Din ce avem, dăruim și altora. Cu cât dăruim mai mult, cu atât vom dobândi mai mult, ne spune Mântuitorul”.

Care este vaccinul lui IPS Teodosie

Nu ar refuza nici el să doneze plasmă, dacă s-ar îmbolnăvi de COVID-19. „Da, dar nu am șanse să mă îmbolnăvesc. Pentru că slujesc zilnic și mă împărtășesc și acesta este cel mai puternic vaccin, care nu poate fi niciodată combătut cu alt vaccin”, a declarat, IPS Teodosie, pentru EVZ.

Arhiepiscopul Tomisului îndeamnă credincioșii să doneze sânge. „Lipsa acestuia generează mari probleme în actul medical”.  IPS Teodosie a fost singura față bisericească de la Centrul  de Transfuzii Sanguine Constanța, care nu a purtat mască.

„Dumnealui nu a donat sânge, dar are o vârstă, are niște probleme de sănătate. Dar, cu ocazia aproape a fiecărei acțiuni, ne-a binecuvântat și a venit ca să dea un exemplu. Este încă o dovadă a faptului că Arhiepiscopia Tomisului susține donarea de sânge și recomandă oamenilor să doneze sânge. Este un gest uman, care nu contravine principiilor bisericești, religioase”, a concluzionat dr Alina Dobrotă.

În privința donatorilor de plasmă, post COVID, șefa Centrului de Transfuzii Constanța a precizat că în opt luni au luat în evidență 600 de persoane: Dintre acestea, în jur de 100 nu au putut fi admise la donare din diverse motive. Restul, au donat.  Sunt persoane care au donat sânge sau direct plasmă”.

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.