Evenimentul Zilei > International > Prima înmormântare în „sicriul viu”. La ce preț se vinde
Prima înmormântare în „sicriul viu”. La ce preț se vinde

Prima înmormântare în „sicriul viu”. La ce preț se vinde

În Olanda a avut loc prima înmormântare, după luni de teste, la care s-a folosit un „sicriu viu”. Acesta este realizat din compost făcut din miceliu, rețeaua de fibre subțiri aflată sub pălăria ciupercilor.

 

Fondatorul Loop, startup-ul care produce „Living Cocoon”, Bob Hendrikx, a spus că nu a participat la înmormântare, dar a vorbit cu persoana care a făcut „comanda”.

„Își pierduse mama, dar era fericit pentru că datorită acestei cutii ea se va întoarce în natură și va trăi în curând ca un copac. A fost o conversație plină de speranță”, a spus el.

Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, care a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, a declarat pentru presa locală că „Living Cocoon” le permite „oamenilor să devină din nou una cu natura. Putem îmbogăți solul în loc să îl poluăm”.

Miceliul „curăță natura”, a spus Hendrikx. „Nu numai că neutralizează toxinele, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine și ambalaje, inclusiv sicrie. Miceliul caută în mod constant produse reziduale – ulei, plastic, metale, alți poluanți – și le transformă în substanțe nutritive pentru mediu”, a mai spus Hendrikx.

„În acest sicriu hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienți, nu deșeuri”, a mai precizat.

Hendrikx a spus că procesul prin care un corp uman dintr-un sicriu tradițional devine compost poate dura adesea un deceniu sau mai mult, pentru că este încetinit de lemn, metal și materialele sintetice din care este realizat.

Un sicriu de miceliu va fi absorbit de sol în decurs de o lună sau șase săptămâni, a spus el, contribuind în mod activ la descompunerea completă a corpului pe care îl conține și îmbogățind calitatea solului din jur, totul într-o perioadă de doi până la trei ani.

Loop lucrează cu oamenii de știință pentru a determina impactul corpurilor umane asupra calității solului. A încheiat contracte cu două case funerare din Haga, iar până acum a realizat 10 sicrie, prețul unuia fiind de 1.250 €. Bob Hendrikx spune că se așteaptă ca prețul să scadă semnificativ pe măsură ce producția se va mări, scrie Digi24.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: