Prima femeie autoradicalizată din România, reținută de DIICOT pentru propagandă teroristă

Prima femeie autoradicalizată din România, reținută de DIICOT pentru propagandă teroristă Sursa: Arhiva evz

Este pentru a doua oară când Liliana Florentina Gîdea, prima femeie din România autoradicalizată se află în fața procurorilor DIICOT. În octombrie 2021 a fost acuzată de răspândire de materiale de propagandă cu tentă teroristă, precum și de radicalizare. Inculpata a venit în luna mai a acestui an îmbrăcată în burka. După analizarea dosarului, un complet de trei judecători de la instanța supremă a stabilit, în majoritate, o pedeapsă cu suspendare.

DIICOT a anunţat că a reţinut pentru 24 de ore o persoană, aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, care a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu.

Liliana Florentina Gîdea este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare.

Infracțiune comisă în stare de recidivă

DIICOT a menționat și faptul că ambele infracţiuni au fost comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru acelaşi gen de fapte).

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cauză s-a reţinut faptul că inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto) radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste. De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia", susţine DIICOT în comunicatul citat de Agerpres.

Miercuri, procurorii au efectuat o percheziţie la locuinţa femeii, fiind identificate obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. Joi, ea va fi dusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.