Evenimentul Zilei > Economie > Previziunile Fondului Proprietatea pentru ROMÂNIA în 2019
Previziunile Fondului Proprietatea pentru ROMÂNIA în 2019

Previziunile Fondului Proprietatea pentru ROMÂNIA în 2019

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments Sucursala Bucureşti şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a efectuat o analiză a perspectivelor economice ale României în 2019, din cuprinsul căreia reies următoarele:

·   Economia României se îndreaptă spre un viitor incert. Schimbările fiscale neașteptate din sectoare esențiale ale economiei, adoptate în decembrie 2018, riscă sa afecteze serios potențialul de creștere al țării.

·         Anul 2019 va fi marcat de incetinirea cresterii consumului privat, inflatie moderata, somaj scazut, dar si de o presiune crescuta asupra ratelor dobanzii.

·         Previziunile noastre privind sectorul energiei s-au schimbat, ca urmare a adoptarii OUG 114/2018. Desi initial eram optimisti privind potentialul sau de a crea locuri de munca si a contribui la veniturile statului pe termen lung, plafonarea preturilor la gaze si energie si noul regim de taxare pot periclita grav independenta energetica a tarii.

·         Recent introdusa, taxa pe activele bancare poate avea efecte adverse, de domino, pentru intreaga economie, in special pe fondul cresterii dezechilibrelor macro-economice, care trebuie adresate prin politici prudente si prietenoase cu piata.

·         Este esential ca Romania sa cultive un mediu in care companiile au incredere sa investeasca in afaceri pe termen lung, astfel incat sa continue sa genereze venituri pentru stat intr-un mod sustenabil, prin dividende si taxe pe profit.