Prețuri „înspăimântător de mari” la gaz. O mulțime de români sunt în impas. Se întâmplă înainte de venirea iernii
- Sabina Popescu
- 24 septembrie 2021, 08:33
Vești proaste pentru români. Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a anunțat „prețuri înspăimântător de mari” chiar înainte de lunile de iarnă, când specialiștii preconizează că facturile la utilități vor exploda. O mulțime de contracte la gazele naturale expiră chiar înaintea sezonului de iarnă.
O mulțime de români se află într-un nou impas. Peste un milion de consumatori au trecut în piața concurențială, de la 1 iulie 2020. Contractele la gaze naturale ale acestora expiră chiar înaintea iernii, potrivit vicepreședintelui ANRE, Zoltan Nagy-Bege. Astfel, consumatorii vor fi puși în fața unor prețuri „înspăimântător de mari”, oferte cu 200-300 lei doar prețul gazelor.
Prețuri „înspăimântător de mari” la gazele naturale. Ce-i așteaptă pe românii a căror contracte expiră înaintea iernii
„Sunt consumatori de gaze care, după 1 iulie anul trecut, au făcut acest pas de a trece în piaţa concurenţială, sunt 1,1 milioane de consumatori care au semnat aceste contracte, care la un moment dat expiră. Sunt unele care expiră înaintea iernii şi momentan opţiunile sunt destul de puţine pentru aceşti consumatori”, a spus Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.
Pe comparatorul de preț de gaze naturale de pe site-ul instituției amintite, toate ofertele sunt mai mari în comparație cu cele aplicate automat de la 1 iulie 2020 pentru clienții inactivi și sunt mai mari decât prețurile din contractele pe un an începând cu orice lună a anului 2020.
„Pentru ei, singura opţiune este să accepte acum o ofertă cu un preţ înspăimântător de mare, sunt oferte cu 200-300 de lei doar preţul gazelor, după care, evident, așteaptă să vină măsura Guvernului şi cu emoţia dacă se încadrează la nivelul de consum pentru care se acordă acest ajutor”, a explicat vicepreședintele ANRE, potrivit antena3.
Compensarea facturilor la energie și gaze naturale
Mai mult de cinci milioane de consumatori de electricitate la nivel național, din totalul de nouă milioane, se vor încadra în plafonul de consum anunțat de Ministerul Energiei pentru cei care vor primi ajutoare în această iarnă – 200 de kW. În ceea ce privește gazele naturale, 90% dintre cele patru milioane de consumatori se încadrează în plafonul de 1.200 de metri cubi pe an, potrivit vicepreședintelui ANRE.
Măsura de compensare a facturilor la energie și gaze naturale se va aplica în perioada 1 noiembrie - 31 martie. Plafonarea prețului la gaze este, în continuare, analizată pe fondul repercusiunilor care ar putea fi remarcate în economie.
„Compensarea facturilor la energie şi gaz se va face, nu e nicio urmă de îndoială aici, iar măsură va viza perioada 1 noiembrie – 31 martie. Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze.
Pe de o parte, măsura poate avea repercusiuni în economie. Pe de altă parte, dacă măsura va fi luată de majoritatea statelor din Europa, atunci ar trebui să o implementăm şi noi pentru a nu fi afectaţi şi mai mult de contextul internaţional. Luăm cele mai bune decizii pentru români şi pentru economie!”, a transmis premierul Florin Cîțu.