Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > Prețul Minciunii. Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu
Prețul Minciunii. Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu

Prețul Minciunii. Editorial exclusiv EvZ de Călin Popescu-Tăriceanu

Doi ardeleni stau de vorbă. Unul întreabă: „Auzi, tu cum ai scăpat de coronavirus?”. „Apoi, mi s-o stricat televizorul”, răspunde celălalt!

Înțelepciunea noastră populară este proverbială și spune în puține cuvinte cam ce spunem noi în multe: că suntem victimele celei mai mari manipulări de la Revoluția din 1989 încoace. Manipularea nu este legată de existența sau inexistența virusului. Nu fac parte din rândul celor care spun că acest virus, de fapt, nu există și este doar un complot al ocultei mondiale. Nu, virusul există, va mai exista și o să facă victime până când ne vom imuniza ori prin infectare și vindecare, ori prin apariția unui vaccin.

Și atunci, care este asemănarea dintre cele două evenimente? Ca și atunci, și acum scopul principal al manipulării este interesul politic al unui grup mic de a deține și a-și consolida puterea absolută. Și acum, ca și atunci, oamenii sunt îndemnați să stea în case pentru a nu fi împușcați de „teroriști” (astăzi „teroristul” COVID-19) care au venit de nicăieri și au plecat tot acolo. Și acum, ca și atunci, românii își petrec, ca hipnotizați, timpul în fața televizoarelor în vreme ce în spatele cortinei alții confiscă puterea și își umplu buzunarele cu gologani.

Ca și atunci, și acum minciunile și manipulările pun stăpânire pe comunicarea publică și nu mai este loc pentru nici o altă voce! Mai țineți minte sloganul “noi muncim, nu gândim!”? Cam la fel e și acum. Nu ne puneți întrebări despre achizițiile dubioase pentru că suntem ocupați cu lupta contra virusului – zice Orban! Nu ne întrebați despre drepturile omului care sunt călcate sistematic în picioare, pentru că noi avem treabă cu virusul – zice Iohannis! Diminuarea pericolului din dorința de a face alegeri anticipate, declarația Președintelui care ne-a asigurat să fim liniștiți pentru că virusul este doar o răceală cu simptome ușoare, minciuna că purtarea măștii nu este soluția pentru a limita răspândirea virusului și că doar izolarea la domiciliu rezolvă problema sunt alte minciuni pe care ni le-au spus în dorința de a avea liniște pentru a-și clădi imperiul!

Rezultatul acestor minciuni este că oamenii și-au pierdut încrederea în guvernanți și că orice recomandă ei acum, chiar dacă este de bun simț sau motivat științific, este privit cu neîncredere sau oamenii au tendința chiar de a acționa în sens contrar recomandărilor. Nu există legi suficient de puternice, nu există amenzi atât de usturătoare încât să înfrângă voința unui popor care și-a pierdut încrederea în conducători!

Sigur, la această prăbușire a încrederii au contribuit și alte minciuni mai mici, dar la fel de grave. Imaginile cu Orban în birou cu whiskey-ul pe masă și înconjurat de membrii cabinetului, toți fără măști, petrecerile unor lideri PNL în total dispreț față de măsurile pe care ei le-au impus nu au ajutat deloc la dorința lor de a-i face pe români să creadă în limitările cerute de autorități. Nu au ajutat deloc nici cele 200 de milioane de lei care au fost dăruite mass-mediei și care au pus sub semnul întrebării obiectivitatea mass-mediei.

Prețul acestor minciuni? O economie muribundă cu mii de locuri de muncă pierdute în fiecare zi, un popor stresat care și-a pierdut dorința de a se mai gândi la viitor, de a mai investi, o pierdere de încredere fără precedent în mass-media, o țară paralizată!

Vrem, nu vrem noi toți plătim prețul acestor minciuni, dar ei, cei care ne manipulează, ce preț trebuie să plătească?

Eu chiar nu mai cred că acest guvern își poate reface legăturile cu poporul. În ciuda a ceea ce le place lor să citească în sondajele pe care și le comandă singuri, guvernul Orban nu mai este capabil să convingă pe nimeni că măsurile pe care le propun sunt în interesul general. Cred că percepția că tot ce fac este ori în scop politic, ori ca să-și mai tragă niște șpăgi din contracte fără licitații s-a imprimat atât de adânc în mentalitatea populară încât oamenii nu vor mai urma indicațiile lor. Iar într-o asemenea situație guvernul trebuie să plătească prețul minciunilor lor: să-și dea DEMISIA!

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ, Opinii
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: