Evenimentul ZileiEconomiePiața imobiliară. Prețul apartamentelor în Chișinău

Piața imobiliară. Prețul apartamentelor în Chișinău

Piața imobiliară. Prețul apartamentelor în Chișinău
Chișinăul este cel mai scump oraș din Republica Moldova în ceea ce privește prețurile apartamentelor. De la an la an, orașul se aglomerează. Din acest motiv, și cererea de locuințe este în creștere.

Prețul apartamentelor în Chișinău urmeazăn trendul celorlalte capitale europene.  Salariul mediu al unei persoane angajate în Chișinău în trimestrul II al lui 2023 a fost de 14.500 de lei, potrivit Biroului Național de Statistică. În acest context, locuințele devin tot mai inaccesibile. Pentru a achiziționa un apartament raportat la preț un preț mediu în municipiul Chișinău, o familie trebuie să aibă un venit brut de aproape 39.000 de lei lunar.

Potrivit ultimelor statistici, în Chișinău se înregistrează o creștere constantă a numărului de locuitori. În schimb, populația scade la nivel național. Creșterea este rezultatul migrației Din 2017 până în 2022, în Chișinău s-au stabilit peste 60.000 de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul apartamentelor în Chișinău a crescut cel mai mult în 2022

Pe lângă aceasta, se observă și o schimbare a comportamentului locuitorilor. De exemplu, numărul familiilor formate din una sau două persoane a crescut de la 90.000 înregistrat în 2010, la 210.000 în 2019. Aceste două tendințe au cauzat o majorare a cererii pentru locuințe.

Cu toate acestea, autorizațiile de construcție pentru blocurile locative sunt în scădere. La fel  și numărul de metri pătrați dați în exploatare. Anul 2022 a fost anul cu cele mai mari scumpiri ale apartamentelor în ultimul deceniu, potrivit știri.md.

Pentru a face o analiză, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a colectat prețul apartamentelor în Chișinău, scoase la vânzare, de pe www.999.md. Astfel, au fost consultate prețurile a 17.000 de apartamente scoase la vânzare în Chișinău.

Prețurile apartamentelor în Chișinău, pe sectoare

Piața Imobiliară în cădere liberă
Piața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime.com

În centru Chișinăului, unde sunt cele mai scumpe apartamente din oraș, prețul pe metru pătrat este de 1.600 de euro.

Pe locul doi se situează sectorul Râșcani – cu 1.444 de euro pe metrul pătrat, urmat de Buiucani – 1.354 de euro, Telecentru – 1.325 de euro, Ciocana – 1.293 de euro și Botanică – 1.269 de euro.

Cel mai ieftin sector este Durlești – 1.095 de euro, care este de fapt o suburbie a orașului Chișinău, dar datorită proximității sale, aceasta ar putea fi considerată parte componentă a orașului. Prețurile respective sunt pentru apartamentele care necesită reparație.

Recomandările IPRE

-Revizuirea politicilor de utilizare a terenurilor. Acest lucru poate ajuta la identificarea zonelor neutilizate sau subutilizate care pot fi transformate în terenuri destinate spre construcție.

-Dezvoltarea unor sectoare și cartiere noi, cu drumuri, iluminat stradal și instituții publice, respectând principiul complementarității și sinergiei între investițiile publice și private.

-Continuarea investițiilor pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport. Transportul public eficient poate face ca zonele mai îndepărtate, unde locuințele sunt mai accesibile, să devină mai atractive pentru locatari.

 


    Accesează: