Summit informal

Într-o cină informală la Tallinn, în Estonia, Macron le-a explicat, aseară, colegilor săi, că ar vrea ca ideile sale să devină un plan elaborat și pus la punct până vara viitoare. Președintele francez a declarat, cu o zi înainte, că vrea să creeze „în următoarele săptămâni” așa-numitul grup pentru „reconstrucția Europei”, cu reprezentanți din toate statele membre interesate și din instituțiile UE. Întâlnirea de la Tallinn a fost organizată înaintea unui summit digital, ce are loc azi, în Estonia, iar Emmanuel Macron urma să se întâlnească cu Angela Merkel, de al cărei sprijin are nevoie pentru a-și pune în practică inițiativele.

Un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că Merkel a primit propunerile lui Macron „cu mintea deschisă”, dar „este prea devreme pentru a-i da un răspuns”. Cancelarul a salutat faptul că președintele francez „a vorbit cu atât de multă vervă și pasiune europeană și că a prezentat subiecte importante pentru dezbaterile privind viitorul Europei”, a spus Steffen Seibert.

Depinde de Germania

Cancelarul german nu a exclus nicio propunere a lui Macron, spunând doar că partidul său, CDU/CSU, va „sprijini orice inițiativă care are sens”.

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernământ la Berlin ar putea dura, însă, mai multe săptămâni, așa că sprijinul pentru ideile lui Macron va depinde de cine va deține portofoliul Finanțelor.

Liderul francez vrea crearea unui guvern economic al zonei euro, cu un ministru și un buget proprii, controlate de un Parlament al zonei euro şi o forţă comună de apărare, până în anul 2020