Evenimentul Zilei > International > Un nou PREȘEDINTE trimis în judecată pentru fonduri ILEGALE în campania electorală
Un nou PREȘEDINTE trimis în judecată pentru fonduri ILEGALE în campania electorală

Un nou PREȘEDINTE trimis în judecată pentru fonduri ILEGALE în campania electorală

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy ar putea fi judecat pentru banii primiți în campania electorală din 2012

Nicolas Sarkozy va fi judecat pentru finanțare ilegală a campaniei. El este acuzat că partidul său a falsificat contabilitatea pentru a ascunde 18 milioane de euro din banii de campanie din 2012.

În 2012, el a pierdut cursa electorală în favoarea lui Francois Hollande și nu a reușit să treacă de alegerile primare din partid, pentru a se putea înscrie în curs prezidențială de anul acesta, scrie BBC News.

Cazul său este cunoscut sub numele de „scandalul Bygmalion”. Partidul lui Sarkozy, cunoscut atunci ca UMP, a făcut un contract cu o companie de PR prietenă, pentru a ascunde adevăratul cost al campaniei electorale din 2012.

Franța are limite ale cheltuielilor de campanie și se pare că firma Bygmalion a tăiat facturi pe numele partidului lui Sarkozy, nu în numele campaniei electorale, ceea ce a făcut ca UMP să poată cheltui mai mult decât limita permisă de lege.

Angajații companiei Bygmalion au recunoscut „șiretlicul” și mai mulți membri ai UMP au fost deja acuzați. Procesul este de așteptat să se concentreze asupra lui Sarkozy și să demonstreze dacă el știa sau nu de această fraudă. Alte 13 persoane vor fi judecate în acest proces.

Francois Fillon, cel care l-a depășit pe Sarkozy, ca număr de voturi, când s-a ales candidatul formațiunii de centru-dreapta pentru prezidențialele din 2017, este acuzat și el acum că ar fi folosit fraudulos bani publici, pentru a-și angaja soția și doi copii.

Sarkozy este al doilea președinte francez care va fi judecat, din 1958 până acum, când s-a creat actuala republică. Fostul lider Jacques Chirac a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare, în 2011, pentru redirecționarea fondurilor publice și abuzul de încredere.

Cine este Sarkozy?

Fiul unui imigrant ungur și al unei mame de origini greco-evreișeti, el a crescut la Paris. Și-a început carierea politică fiind primar în suburubia pariziană Neuilly, între 1983-2002.

Poreclit „bling-bling” de criticii săi pentru stilul său bătător la ochi, sclipitor, de a conduce; ca președinte a făcut reforme printre care creșterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani și relaxarea săptămânii de muncă de 35 de ore.