Evenimentul Zilei > Actualitate > Presa engleză, anchetă despre traficul de carne vie din România. Cum își vând părinții fetele minore
Presa engleză, anchetă despre traficul de carne vie din România. Cum își vând părinții fetele minore

Presa engleză, anchetă despre traficul de carne vie din România. Cum își vând părinții fetele minore

Un material publicat de cel mai cunoscut tabloid din Marea Britanie a scos la iveală fapte îngrozitoare petrecute în România.

Jurnaliștii englezi de la celebrul cotidian „The Sun” au publicat un material despre traficul de persoane în care sunt implicați proxeneții români. Au ieșit la iveală cazuri uluitoare, cu minore ce au fost vândute interlopilor chiar de propriii părinți.

„Un tip mi-a spus că a cumpărat o tânără de 15 ani de la tatăl ei și, pentru că era minoră, l-a plătit suplimentar pe tată să o aducă în apartamentul din Austria al cumpărătorului. A plătit 3.000 de euro și în mod normal ar fi plătit mai puțin, în jur de 1.500 de euro pentru o minoră, dar era prea riscant pentru el să călătorească cu fata.

Fetei nu-i convenea că era vândută, aşa că era mai sigur să îl plătească pe tată să o transporte peste graniţă, urmând ca el să o ducă spre destinaţia finală, care probabil era Anglia”, scriu jurnaliștii de la sursa citată, redând o declarație ce-i aparține lui Radu Nicolae, expert în crimă organizată, președintele Centrului Syene pentru Educație din București.

Discuții cu proxeneții

În anul 2018, Radu Nicolae a stat de vorbă cu mai mulți traficanți de carne vie, închiși la Jilava, Rahova, Giurgiu și Poarta Albă.

„Am făcut tot posibilul să mă pregătesc psihologic pentru aceste interviuri şi să nu judec, dar nu mi-a fost uşor. Ce m-a şocat a fost că aceşti indivizi n-aveau nicio urmă de empatie pentru alte fiinţe umane. Tratau femeile ca pe animale – mijloace de pe urma cărora faci bani – şi nu vedeau nimic rău în asta”, a mai mărturisit oficialul român.

„I-am întrebat: „De ce vizați fetele de 14, 15 și 16 ani?” şi mi-au spus că e pe seama faptului că au clienți care plătesc mai mult și vin mai des pentru fetele tinere”, a spus Nicolae.

Pandemia a creat necazuri și mai mari

Pandemia de coronavirus a amplificat și mai mult probleme existente în zona săracă a țării noastre. „Avem în România zone rurale întregi care sunt foarte sărace, cu lipsă de oportunități și familii în care consumul de alcool și violența sunt ceva normal (…) Dacă ești crescută într-o familie în care tatăl tău beat te bate și ar putea chiar să te violeze, atunci este tentant să întâlnești un bărbat cu o mașină de lux care îți promite o viață de vis în străinătate.”

„În România sunt implicați atât de mulți bani, încât bandele de traficanți au corupt oficialii guvernamentali. Însă sursa banilor este în Marea Britanie: o prostituată câștigă între 500 și 700 de lire sterline pe zi din satisfacerea mai multor clienţi, iar proxeneții au un profit de până la 12.500 de lire sterline pe lună, sau 135.000 de lire sterline pe an, de pe urma unei singure fete”, mai scriu cei de la „The Sun”.