El este un personaj din anturajul controverastului afacerist Dumitru Nicolae zis Niro și al liderului UNPR, Gabriel Oprea.

În ultima zi a lui februarie, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care reînființa Cancelaria Prim-Ministrului. Instituția a fost desființată  în 2009 de premierul de atunci Emil Boc care considera că nu este altceva decât un guvern paralel în care se luau de fapt deciziile. 

Costin Mihalache spune că nu este omul lui Liviu Dragnea și că a fost propus în funcție la dorința exclusivă a Vioricăi Dăncilă. Premierul paralel, dacă ar fi să ne referim la sintagma lui Emil Boc – dar și la discursurile lui Dragnea, a interacționat în carieră cu Dumitru Nicolae, Gabriel Oprea sau Victor Ponta, scrie psnews.ro.

 

„Nu, nu sunt premierul din umbră, nu sunt niciun pion al Chinei în guvern, nu sunt omul nimănui. Eu nu iau decizii, nu pot lua nici o decizie, doamna premier ia toate deciziile”, spune Costin Mihalache.

 

El a început să urce în structurile statului în timpul guvernării lui Adrian Năstase. Lucra în ambasada din China în 2004, an în care au plecat din China spre România mai multe cadouri pentru Adrian Năstase, cadouri care aveau să ducă la condamnarea fostului premier.

Întrebat cine l-a anunțat că va deveni în martie noul șef al Cancelariei Prim-Ministrului, adică omul care poate face și desface aproape orice în Palatul Victoria, măcar administrativ, Costin Mihalache evită un răspuns direct.

„Eu eram deja consilier de stat de ceva vreme în aparatul premierului. Când am fost numit la CFR, în februarie, am vorbit mai mult cu ea în birou și i-am spus că pierde foarte mult timp cu dosare lipsite de importanță, cu acte și că rolul unui premier nu este hârțogăraia”, își amintește Mihalache.

 

Apoi, Viorica Dăncilă l-a mai întrebat în următoarele zile cum ar vedea el rezolvarea birocrației, iar Costin Mihalache i-a spus părerea sa. „Așa s-a ajuns la varianta reînființării cancelariei, structură care a fost și pe vremea premierilor Victor Ponta și Dacian Cioloș (n.r. – Sorin Grindeanu a desființat cancelaria). Nu a fost nimic deosebit, nu am fost propus de undeva anume”, își mai argumentează acesta răspunsul.

Întrebat încă o dată dacă Viorica Dăncilă este care l-a anunțat că va fi șeful Cancelariei sau altcineva, Costin Mihalache răspunde acum: „Da, doamna premier m-a rugat s-o ajut!”.

Premierul Viorica Dăncilă l-a numit la începutul lui martie, printr-o decizie de prim-ministru, pe Costin Mihalache în funcţia de şef al Cancelariei, cu rang de ministru. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii domnul Costin Mihalache se numeşte în funcţia de şef al Cancelariei prim-ministrului, cu rang de ministru”, prevede decizia premierului publicată în Monitorul Oficial.

 

 

Conform organigramei, Costin Mihalache este cel mai important om din Palatul Victoria, atunci când Dăncilă este plecată. El neagă acest lucru și ne îndeamnă să nu ne uităm la organigramă. „Nu trebuie să credeți tot ce scrie în ordonanță, eu sunt responsabil, ca șef al Cancelariei, de agenda premierului, de comunicare și de protocol”.

 

Potrivit ordonanței de urgență, cancelaria va fi condusă de un șef cu rang de ministru, de unul sau mai mulți secretari de stat, consilieri de stat, precum și de directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiți toți prin ordin al premierului. Va fi fără personalitate juridică și va fi finanțată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Aparatul de lucru al Guvernului va fi alcătuit din Cancelaria Prim-ministrului, aparatul propriu de lucru al viceprim-ministrului, Secretariatul General al Guvernului, departamente și alte asemenea structuri organizatorice cu atribuții stabilite prin hotărâre a Guvernului, potrivit Ordonanței de Urgență.

 

Concret, Costin Mihalache intermediază practic toate propunerile care ajung la Viorica Dăncilă. „Asta este rolul Cancelariei, să primească toate invitațiile, propunerile care sunt trimise premierului. Când ese vorba de o problemă legislativă, să cheme toate părțile să să se ajungă la o soluție care să fie propusă premierului. Am chemat de curând sindicatele din învățământ, sănătate și i-am rugat să găsească o soluție”, ne-a mai explicat Mihalache cu ce se ocupă în timpul programului.

El recunoaște că toate inițiativele sunt prezentate Vioricăi Dăncilă după ce trec prin Cancelarie care argumentează pro sau contra unei propuneri. „Dar, repet, deciziile sunt doar la doamna premier”, mai spune acesta.

 

Numirea lui Costin Mihalache a fost un act de răzvrătire a Vioricăi Dăncilă față de Dragnea și Darius Vâlcov, dar și o concesie făcută de președintele PSD grupului de interese din jurul lui Gabriel Oprea, așa cred o parte dintre liderii din teritoriu ai partidului.

Costin Mihalache recunoaște anumite relații pe care le are cu Dumitru Nicolae, omul de afaceri care controlează grupul de firme Niro. „Nu suntem foarte apropiați, avem relații de politețe, ne cunoaștem. Eu am fost cunoscător de limbă chineză, fapt care m-a ajutat să sprijin relațiile României la Beijing. Domnul Dumitru Nicolae este foarte, foarte bine conectat la tot ce se întâmplă în China. Așa că ne-am cunoscut, dar nu suntem apropiați. Domnul Dumitru Nicolae mi se adresează cu domnul Mihalache și eu îi spun domnul Dumitru Nicolae”, ne asigură acesta, conform psnews.

Relațiile dintre cei doi nici nu sunt greu de descoperit. Dumitru Niro este secretar-general al asociației Casa Româno-Chineză. Acolo unde Costin Mihalache este membru de onoare, iar președinte este Gabriel Oprea, liderul UNPR și fostul vicepremier.

 

Te-ar putea interesa și: