Premierul slovac Robert Fico a fost vizitat de președintele țării. Starea actuală a politicianului. Update

Premierul slovac Robert Fico a fost vizitat de președintele țării. Starea actuală a politicianului. Update Robert Fico. Sursa foto: Arhiva EVZ

Update 10: Premierul slovac a fost vizitat astăzi de președintele țării. Cei doi oficiali ar fi avut o discuție scurtă, având în vedere că politicianul se află în continuare sub supravegherea medicilor. Conform presei slovace, în acest moment, politicianul prezintă un risc crescut de a contracta o infecție.

Update 9:

Guvernul slovac se întrunește joi, de la ora 11.00 (09:00 GMT) pentru a desemna premierul interimar care îl va înlocui pe Robert Fico. De asmenea, va fi convocată și o reuniune a Consiliului de securitate al statului, potrivit Reuters.

Pe de altă, conform surselor din anchetă, Juraj Cintula, atentatorul, s-a declarat mândru de ceea ce a făcut. El este un susținător al formațiunilor pro-ruse.

Update 8:

Operația chirurgicală în cazul premierului Robert Fico a decurs bine, iar acesta are șanse mari să supraviețuiască. Informația a fost confirmată pentru BBC de vicepremierul Tomas Taraba.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Bănuiesc că în cele din urmă va supraviețui”, a spus oficialul slovac.

Fico a devenit conștient după operație, a relatat presa locală, citată de dpa. Cu toate acestea, nici postul de televiziune TA3, nici ziarul Dennik nu au făcut publice miercuri noaptea informaţii suplimentare despre starea de sănătate a premierului.

Update 7:

Premierul Robert Fico a ieșit din operație, care a durat în jur de trei ore jumătate, iar polițiștii au transmis într-o informare publică faptul că „medicii încă luptă pentru viața” lui.

Potrivit informațiilor, șeful guvernului slovac a fost împușcat de cinci ori, în mâini, picioare și abdomen, iar mai multe organe i-au fost atinse de gloanțe.

Acesta a intrat de urgență în operație, după ce medicii au decis că nu-l pot transporta în Bratislava, din cauza rănilor și a riscului.

Update 6:

Informațiile sugerează că atacatorul, în vârstă de 71 de ani, avea permis de port armă. De asemenea, aceasta ar fi lucrat pentru o agenție de securitate.

Update 5:

Imagini de la fața locului publicate de agenția de presă Reuters arată ceea ce păreau a fi membri ai dispozitivului de securitate al lui Fico care alergau în jurul unui sedan negru.

Alte imagini au arătat o persoană încătușată pe pământ la fața locului.

Atacator Slovacia

Atacator premierul Slovaciei. Sursa foto: X

Update 4:

Ultimele informații sugerează ca Robert Fico e acum în operație, starea lui de sănătate fiind una extrem de critică.

Între timp, bărbatul care l-a împușcat pe prim-ministrul slovac s-a dovedit a fi originar din orașul slovac Levice. Acum este audiat de oamenii legii, care încearcă să afle motivele acestuia, potrivit TV Joj.

Update 3:

Un mesaj a fost postat în urmă cu scurt timp pe pagina de Facebook a lui Robert Fico, menționându-se că starea lui de sănătate e una critică.

„Premierul slovac Robert Fico a fost victima unui atac armat astăzi. A fost rănit în mai multe rânduri și se află în stare critică. În acest moment, este transportat cu elicopterul la Banská Bystrica, deoarece ar dura prea mult să ajungă la Bratislava, având în vedere necesitatea intervenției de urgență. Următoarele ore vor fi decisive”, se arată în mesaj.

Update 2:

Robert Fico a fost transportat cu elicopterul la un spital din Bratislava pentru tratament, după ce a fost împușcat într-un oraș din centrul Slovaciei, situat la 200km de Capitală.

De altfel, informațiile sugerează că premierul a fost împușcat în mână și picior, nu în piept, așa cum s-a scris inițial. Suspectul e un bărbat de 60 de ani, care l-ar fi strigat pe Fico pe nume.

Un martor a declarat pentru publicația slovacă Dennik N că a văzut „răni și sânge” provenind din capul și pieptul primului ministru al Slovaciei după ce acesta a fost împușcat.

Reacții au venit și din partea guvernanților români. Marcel Ciolacu a transmis că astfel de acte nu au nicio justificare, arătându-se șocat de ceea ce s-a întâmplat în Slovacia.

Și Klaus Iohannis a venit cu o reacție imediată: „Șocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei a fost împușcat. Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste ce amenință valorile noastre europene fundamentale.

Update 1:

Ministerul de Interne a confirmat între timp că e vorba despre o tentativă de asasinat.

De asemenea, președinta Slovaciei a condamnat atacul asupra premierului, menționând: „Sunt șocată. Îi doresc lui Robert Fico multă putere în acest moment critic pentru a se însănătoși”.

Parlamentul slovac se va întâlni de urgență pentru a stabili cine îi va prelua atribuțiile premierului. La rândul lui, procurorul general i-a urat însănătoșire grabnică, sugerând că atacatorii au o antipatie față de premierul slovac.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri, în urma unei ședințe de Guvern la care a participat.

Nu se cunosc momentan detalii despre starea lui de sănătate și nici cine a fost atacatorul. Principalul suspect a fost reținut acum de poliție.

După ce a căzut la pământ, gărzile de corp ale premierului slovac l-au ridicat și l-au urcat de urgență într-o ambulanță sosită la fața locului.

Robert Fico, împușcat în mulțime

Premierul slovac a fost împușcat în timp ce participa la o reuniune cu mai mulți membrii ai Guvernului, la un centru cultural din Bratislava, potrivit presei din Slovacia.

Între timp, zona atacului a fost evacuată, iar forțele de ordine i-au evacuat și pe ceilalți membrii ai Guvernului prezenți alături de prim-ministru.

Presa locală mai scrie că două sau trei gloanțe l-ar fi lovit pe Robert Fico, în timp ce acesta a ieșit în mulțime. Gloanțele l-ar fi nimerit pe premier în piept și abdomen, ridicând suspiciunile unui atac premeditat.

Robert Fico, împușcat

Robert Fico, împușcat. Sursa foto: X

Cunoscut ca un adept al politicilor pro-ruse, prim-ministrul slovac și-a adunat de-a lungul timpului mai mulți dușmani.

Acesta este unul dintre cei mai apropiați politicieni europeni de Vladimir Putin și de Kremlin.

Conform unui martor citat de Reuters, s-au auzit mai multe împușcături și s-a observat un bărbat ce este reținut de către poliție. Acest martor a relatat că a văzut oficiali de securitate împingând pe cineva într-o mașină și plecând.

Premierul slovac, cunoscut ca un apropiat al lui Vladimir Putin

Robert Fico este un politician cu simpatii pro-ruse, care în ultimii ani și-a exprimat poziții tot mai ferme împotriva Occidentului.

El a făcut promisiuni repetate că va opri sprijinul militar pentru Kiev, a criticat sancțiunile impuse Rusiei și a avertizat că va folosi dreptul de veto împotriva oricărei viitoare invitații a NATO către Ucraina.