Robert Fico - un mascul alfa obsedat de putere

Robert Fico - un mascul alfa obsedat de putere Robert Fico. Sursa foto: Arhiva EVZ

Robert Fico - un mascul alfa obsedat de putere. Este aproape de al treilea mandat, dar ultima dată când a guvernat a fost nevoit să părăsească puterea după uciderea unui jurnalist care investiga legăturile Guvernului cu mafia din Calabria.

Robert Fico se îndreaptă spre ceea ce ar putea fi al treilea mandat ca prim-ministru al țării sale, ceea ce dovedește marile sale abilități de supraviețuire politică într-un climat rarefiat de neîncredere a cetățenilor în instituții.

Fico s-a născut pe 15 septembrie 1964 și a studiat la Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava, Slovacia.

A fost prim-ministru de două ori: între 2006 și 2010 și între 2012 și 2018. Ultima oară a trebuit să demisioneze după uciderea unui jurnalist care investiga cazuri de corupție care legau reprezentanți ai guvernului slovac cu oameni de afaceri italieni legați de mafia calabreză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Robert Fico, legături periculoase

Dar aceste legături periculoase par să fi fost uitate de o parte a electoratului. Fico a studiat la Facultatea de Drept a Universității Comenius din Bratislava și apoi, la începutul anilor '90, a intrat la Școala de Studii Slave și Est-Europene din Londra cu o bursă.

După ce s-a întors în țara sa în 1992, a fondat ulterior actualul său partid Smer în 1999 când a reușit să reunească cele trei partide social-democrate care existau până acum într-unul singur.

Când a venit la putere în 2006, a marcat un punct de cotitură pentru țară, deoarece a fost prima dată după independența obţinută în 1993 când un politician de stânga care a folosit un limbaj incorect din punct de vedere politic a devenit prim-ministru.

În acest fel, Fico devine un politician priceput să se conecteze cu un electorat care caută noi politicieni, deși mulți consideră că acest mod de guvernare este populist și ar putea fi perceput ca o pasăre rară în cadrul partidelor clasice social-democrate europene.

Primul mandat și multe scandaluri

Primul său mandat a fost deja marcat de numeroase scandaluri de corupție și persecuții asupra presei critice.

De mai multe ori, i-a numit public „hiene idioate”  şi „prostituate murdare anti-slovace” pe jurnaliştii slovaci care îl acuzau în mod regulat de corupţie. Deși a fost destituit în 2020, Fico a reușit să-și păstreze locul în Parlament după demisie.

Acum, preferă să evite orice interacțiune cu presa. În timpul campaniei, s-a adresat electoratului său în principal prin videoclipuri postate pe Facebook, YouTube și Telegram - videoclipuri care sunt printre cele mai populare din Slovacia -, transformând cu succes dezinformarea într-un instrument de campanie.

Robert Fico, „tendinţe pro-slave și rusofile moderate”

Totuşi, în sfera internațională, Fico a fost foarte atent. În cancelariile europene este considerat un politician pragmatic care în cele din urmă știe să mențină un consens de bază în politica internațională, deși în timpul celui de-al doilea mandat a făcut parte din Grupul Vișegrad al țărilor din Europa de Est care a boicotat neîncetat sistemul de distribuire a cotelor refugiaților.

Pentru think-tank-ul Cidob, Fico este un „europenist pragmatic, puțin cunoscut de colegii occidentali din socialismul european, un aliat necondiționat al Statelor Unite (a ordonat întoarcerea promptă a trupelor din Irak) și cu tendinţe pro-slave și rusofile moderate”.

Această descriere se poate schimba, deoarece aceste tendințe moderate par să fi trecut, cu o campanie electorală furioasă marcată de un sprijin neclintit pentru Vladimir Putin într-o țară care făcuse din ajutorul Ucrainei unul dintre semnele sale distinctive.

Poziția față de Ucraina

„Noul guvern care se va forma după alegeri trebuie să precizeze că prelungirea războiului din Ucraina și continuarea înarmării țării nu răspunde intereselor Uniunii Europene sau Slovaciei”, a asigurat el în timpul campaniei. Mai mult, nici el nu este în favoarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei fără a analiza cu atenție repercusiunile pentru țară și clubul comunitar în ansamblu.

„Guvernul va fi gata să ofere asistență umanitară Ucrainei în limita capacităților sale, dar există prioritățile noastre slovace, care ar trebui să aibă întâietate în fața Ucrainei”, a adăugat el.

Pe străzile capitalei, Bratislava, afișele de partid ale lui Fico promit „stabilitate, ordine și bunăstare”, ale căror garant se pretinde. În noua lume pe care o promite Fico, imigranții și persoanele LGBT+ - ținta celor mai virulente atacuri ale sale - nu mai sunt binevenite.

Robert Fico și agenda LGBT+

„Desigur, nu voi fi niciodată în favoarea ca [persoanele LGBT+] să se poată căsători, așa cum vedem în alte țări”, a declarat Fico recent, la o conferință de presă, după ce a afirmat că adopția de către cupluri de același sex, care nu este posibilă în Slovacia, este o „perversiune”.

Este căsătorit cu o avocată cu care are un fiu, dar, potrivit presei slovace, cuplul locuiește separat. Politicianul, căruia îi plac mașinile sport, fotbalul și culturismul, își exprimă deschis admirația pentru regimul autoritar al lui Vladimir Putin, scrie sociologul slovac Michal Vasecka în cartea sa „Fico: obsedat de putere”.

Fico nu-și ascunde misoginia și a făcut din președintele slovac Zuzana Caputova țapul ispășitor. Avocatul anticorupție, supranumit „slovacul Erin Brockovich”, a devenit președintele țării în 2019.

În timpul sărbătorilor Zilei Muncii din mai 2022, el a făcut-o pe Caputova „curvă americană”. Și „cu cât o persoană este mai curvă, cu atât devine mai faimoasă”, a spus el.

(Articol La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)