Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed. Vin investiții în România
Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed. Vin investiții în România

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed. Vin investiții în România

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă a efectuat o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, între 20-21 iunie. Cu acest prilej, oficialul român a avut o întrevedere cu șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U., dar și cu șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U, context în care au fost discutate noi acțiuni de cooperare bilaterală, fiind negociat inclusiv un acord privind investiții în compania de energie Romelectro.

Premierul Nicolae Ciucă a mers într-o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, însoțit, printre alții, de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Virgil Popescu, ministrul Energiei și Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Nicolae Ciucă, vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite

„Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional. Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.

Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore.
Vizita a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.

Sursa: Facebook/ Guvernul României

Din delegația oficială care l-a însoțit pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă în Emiratele Arabe Unite au făcut parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, reprezentanții Cancelariei Prim-ministrului, Paula Cristea, Director, Cabinetul Prim-ministrului, Iulian Chifu, consilier de stat și Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului”, arată un comunicat emis de Guvernul României.

Emiratele Arabe Unite decid să investească în Romelectro

Compania Romelectro a fost centrul discuțiilor pe teme de energie purtate de delegația română cu oficialii din Emiratele Arabe Unite, astfel că șeicul țării anunță că are de gând să investească în dezvoltarea energetică a României. Presa din România scrie că negocieri între cele două state se poartă, deja, de ceva timp, iar vizita de lucru a premierului Nicolae Ciucă vine să „parafeze” negocierile și înțelegerile formulate de părți.

„Tranzactia este în faza de finalizare şi multumită vizitei premierului Nicolae Ciucă, ritmul procedurilor se va accelera”, a transmis Andrei Nicolescu, reprezentant al companiei Romelectro, firmă specializată în lucrări de construcție pentru obiective din domeniul energetic și unul dintrei cei mai mari jucători din piața românească de profil.

Romelectro era înființată în 1971, fiind o întreprindere de comerț exterior deținută de  Ministerul Energiei din România Socialistă, cu scopul de a executa lucrări în țări ca Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. În 1994, după căderea regimului Ceaușescu, Romelectro era privatizată prin metoda MEBO, anume distribuirea de acțiuni salariaților din companie, conform Economica.net.