Netanyahu, îngrijorat de cine va administra Gaza după război

Netanyahu, îngrijorat de cine va administra Gaza după război Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Dreamstime.xom

Premierul israelian Netanyahu constată diferenţe de opinie faţă de americani privind administrarea Fâşiei Gaza după ce se va termina războiul.

Premierul israelian nu admite revenirea Fâşiei Gaza sub administraţia Autorităţii Palestiniene. Acest punct de vedere nu coincide cu cel a principalului său aliat, Statele Unite.

Premierul israelian apreciază ajutorul SUA, dar nu-i acceptă condiţia

Israelul apreciază susţinerea Statelor Unite pentru obiectivul de distrugere a organizaţiei islamiste Hamas. Precum şi eliberarea ostaticilor ascunşi de palestinieni în Fâşia Gaza, a declarat marţi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a menţionat în context că între aliaţi există diferenţe de viziune privind perioada de după război, transmite Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Netanyahu a refuzat din nou să aprobe revenirea Fâşiei Gaza sub administrarea Autorităţii Palestiniene susţinute de Occident şi conduse de preşedintele Mahmoud Abbas.

Declaraţia îl pune pe Netayahu în opoziţie faţă de preşedintele american Joe Biden şi a altor actori internaţionali cheie, relatează EFE şi The Times of Israel.

Argumentele lui Netanyahu

Prim-ministrul a avertizat într-un comunicat că Gaza nu va fi „nici un Hamas-stan, nici un Fatah-stan". Fatah fiind facţiunea politică a lui Abbas.

„Vreau să îmi explic clar poziţia. Nu voi permite ca Israelul să repete greşeala de la Oslo", a spus Netanyahu, fără a preciza la ce greşeală se referă.

Reuters reaminteşte că Acordurile de la Oslo, din 1993, prevedeau o autonomie palestiniană limitată atât în Cisiordania, cât şi în Gaza.

Premierul israelian a susţinut că evenimentele respective au dus la numere apropiate de morţi în rândul conaţionalilor săi.

Premierul israelian respinge revenirea ANP în Gaza Gaza

Sursă foto: arhiva EVZ

Premierul israelian, combătut Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei

Marţi, secretarul general al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Hussein Al-Sheikh, a reacţionat la relatări conform cărora Netanyahu a comparat Acordurile de la Oslo cu masacrul Hamas din 7 octombrie.

Al-Sheikh a comentat că declaraţia lui Netanyahu „confirmă războiul său împotriva tuturor palestinienilor".

„Îi spunem lui Netanyahu că Oslo a murit sub şenilele tancurilor sale. Care mătură oraşele, satele şi taberele noastre de la Jenin până la Rafah”, a afirmat oficialul palestinian.

SUA, principalul susţinător al Israelului şi un avocat al creării statului palestinian, pledează pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea ANP după încheierea războiului.

Dar Netanyahu respinge această posibilitate. El argumentează că Autoritatea Paslestiniană şi Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”.