Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Ciucă vrea să-și atragă susținerea bancherilor. Întâlnire importantă la guvern
Premierul Ciucă vrea să-și atragă susținerea bancherilor. Întâlnire importantă la guvern

Premierul Ciucă vrea să-și atragă susținerea bancherilor. Întâlnire importantă la guvern

O nouă structură interministerială va fi înființată la nivelul guvernului pentru a asigura un dialog cu reprezentanții sistemului bancar.

Este concluzia pe care a tras-o premierul Nicolae Ciucă la consultările cu șefii principalelor bănci din România. Într-un comunicat de presă, Guvernul a prezentat principalele teme abordate în cadrul întâlnirii cu bancherii din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.

„Mediul de afaceri, IMM-urile, fermierii români au nevoie de acces la capital. Vom crea o structură interministerială de dialog cu sistemul bancar, la nivel guvernamental, în subordinea premierului. Dorim să demarăm împreună cu sistemul bancar un program de educaţie antreprenorială, de business, de lucru cu băncile, prin care oamenii de afaceri români să înţeleagă şi să acceseze oportunităţile de dezvoltare oferite de accesul la capital”, a declarat prim-ministrul Ciucă, citat în comunicat.

sursa foto: gov.ro

Principalele teme de discuție

Între temele discutate a fost vorba despre operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar și de derularea programelor guvernamentale de finanţare pentru susţinerea unor sectoare de activitate. De asemenea s-a vorbit despre dezvoltarea proiectelor de debirocratizare şi digitalizare la nivelul administraţiei publice, precum și despre nevoia de capitalizare a companiilor româneşti.

„Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potenţialul de dezvoltare economică a României, acces la capital pentru mediul de afaceri şi susţinere în complementaritate cu zecile de miliarde de euro care vor intra în ţară în următorii ani, prin PNRR şi Programele Operaţionale.

Pe lângă cele 30 de miliarde de euro – investiţiile pentru susţinerea reformelor din PNRR, avem 12 miliarde de absorbit din fondurile pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile pentru perioada 2021-2027, pentru care trebuie să primim avize pe Programe Operaţionale. Banii europeni vor susţine economia României, alături de instrumentele financiar-bancare”, a declarat Nicolae Ciucă, conform comunicatului transmis de Guvern.

Digitalizarea unul dintre subiectele importante

În comunicat se mai arată că o temă complementară a discuţiei a vizat derularea programelor de finanţare şi a schemelor de ajutor de stat destinate întreprinderilor mici şi mijlocii și industriei agro-alimentare. Accentul se va pune pe creșterea competitivităţii şi performanţei economice.

„Viitoarele finanţări generate pentru susţinerea marilor proiecte energetice au fost prezentate ca fiind oportunităţi importante de implicare a sectorului bancar, o atenţie specială fiind acordată proiectelor destinate producţiei interne a capacităţilor necesare”, se spune în comunicat.

Conform sursei citate, bancherii participanți la întâlnire au evidenţiat nevoia extinderii proiectelor de digitalizare la nivelul administraţiei publice, atât în relaţia statului cu cetăţeanul, cât şi în cea dintre stat şi mediul de afaceri.

„Semnătura electronică poate juca un rol important în optimizarea accesului la fluxurile de informaţii, s-a menţionat, de asemenea, în cadrul întâlnirii. De altfel, digitalizarea administraţiei reprezintă un punct important în PNRR, pentru care sunt alocate surse consistente de finanţare. Totodată, sprijinul oferit în special companiilor mici sau mijlocii va fi esenţial atât în domeniul educaţiei financiar-bancare, precum şi pentru digitalizarea acestora”, precizează comunicatul.

sursa foto: gov.ro

Cine a participat la întrunire

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Din partea Asociaţiei Române a Băncilor au fost Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedinte al Consiliului Director ARB, Traian Halalai, preşedinte EximBank, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, membru Consiliu Director ARB, Dana Dima, vicepreşedinte Banca Comercială Română, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ion Stan, prim-preşedinte Alpha Bank România, membru Consiliu Director ARB, Francois Bloch, CEO BRD – Groupe Societe Generale, Roxana Hidan, director general adjunct OTP Bank România, Răsvan Radu, CEO UniCredit Bank România, Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank România, Gabriela Folcuţ, Director Executiv ARB.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: