Evenimentul Zilei > Politica > Premierul Cîțu aruncă bomba. Va exista o sesizare la DNA în urma incendiului de la Matei Balș
Premierul Cîțu aruncă bomba. Va exista o sesizare la DNA în urma incendiului de la Matei Balș

Premierul Cîțu aruncă bomba. Va exista o sesizare la DNA în urma incendiului de la Matei Balș

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri, că în urma controlului efectuat la Institutul Matei Balș,a reieșit faptul că acesta a funcționat fără autorizație de incendiu. El spune că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de control.

Premierul Cîțu aruncă bomba. „Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase. Sunt mai multe lucruri, lucruri pe care le ştiaţi deja: că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu. Neconformități – să dau câteva exemple: pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, de exemplu. Instalaţia de detectare, semnalizare şi alarmă la incendiu nu era cu acoperire totală. Interior – nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de control le-au semnalat.

O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, a afirmat premierul.

Ministerul Sănătații nu a venit cu raportul

Premierul Cîțu aruncă bomba. Cîțu a menţionat că este important de ştiut şi în ce măsură, la nivelul spitalelor, au fost implementate măsuri de prevenţie în baza planului întocmit în mandatul fostului ministru al Sănătăţii.

„Am aşteptat Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte. Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate”, a precizat Cîţu, potrivit Agerpres.