Evenimentul ZileiActualitatePREMIERĂ. Obezi testați GENETIC, pentru tratamente personalizate

PREMIERĂ. Obezi testați GENETIC, pentru tratamente personalizate

PREMIERĂ. Obezi testați GENETIC, pentru tratamente personalizate
Premieră mondială la Timișoara: un număr de 600 de obezi vor primi tratamente personalizate în funcție de genetica lor, în cadrul unui proiect derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeș”. Mediciniștii au primit bani europeni, pentru a descoperi și implementa tratamente personalizate în cazul sutelor de oameni supaponderali, adulți și copii.

Proiectul Nutrigen este finanșat cu 9 milioane de lei. Durata proiectului e de trei ani. Cercetătorii și-au propus să realizeze o serie de teste pentru a stabili varianțiile genetice din corpul pacienților, astfel încât să poată să recomande alimente dietetice care să optimizeze tratamentul medicamentos în cazul obezilor.

„Este primul proiect care încearcă să aplice principii nutrigenetice pentru optimizarea unor tratamente medicale. Nutrigenetica se ocupă de interacțiunea dintre nutrienți și modul în care noi răspundem la acești nutrienți pe baza deviațiilor genetice pe care le avem. Fiecare dintre noi are o structură genetică unică și fiecare dintre noi are nevoi nutriționale diferite. Nu putem da sfaturi generale decât într-o anumită măsură”, a explicat, medicul Mihai Niculescu, directorul de proiect.

Astfel, vor fi efectuate studii clinice pe 600 de copii și adulți supraponderali aflați în evidența secției de Nutriție și din cea de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Obezii vor fi testați genetic, apoi li se va prescrie fiecăturia în parte, tratamentul personalizat. Participarea în proiect e gratuită.

„În cadrul acestui proiect, noi vom cerceta modul în care aceste structuri genetice ne ajută la optimizarea tratamentelor medicamentoase care scad colesterolul prin adiția unor nutrienți care se numesc în Uniunea Europeană produse alimentare cu scopuri medicale speciale, ce reprezintă alternative viabile de tratament”, a mai precizat Mihai Niculescu.

 


Accesează: