Evenimentul Zilei > Social > Premieră. O universitate din România devine ”Universitate online”
Premieră. O universitate din România devine ”Universitate online”

Premieră. O universitate din România devine ”Universitate online”

Admiterea la cea mai importantă universitate din vestul României va fi exclusiv online, au anunțat oficialii instituției. A început perioada de preînscrieri.

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a anunţat, marţi, că instituția a devenit, în contextul pandemiei, ”universitate online”. Adică admiterea din acest an va avea loc exclusiv online. ”Vă anunţăm premiera trecerii în format exclusiv online a procesului admiterii din această vară.

Pentru a veni în sprijinul siguranţei candidaţilor, pentru a respecta normele de sănătate publică recomandate şi pentru a valorifica epoca digitalizării în care trăim, procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timişoara a fost simplificat şi modelat digital, pentru desfăşurare exclusiv în online. (…)

E foarte posibil ca integrarea online a etapelor admiterii din acest an să motiveze suplimentar tinerii pentru a se înscrie la facultate, chiar suntem optimiști în acest sens, creșterea numărului de candidați ar reprezenta o confirmare a speranțelor noastre față de relansarea pe care o așteptăm, după cele două luni de stare de urgență”, a transmis Marilen Pirtea.

UVT desfășoară, cu toate resursele disponibile, transformarea rapidă în ”Universitate online”, ca formă adaptată a realizării proceselor de predare-învățare-examinare, completând, prin utilizarea mijloacelor digitale moderne, formatul clasic al activităților universitare față în față, o adaptare firească în contextul limitărilor impuse de starea de urgență și epidemia noului coronavirus.

După ce toate procesele educative au fost migrate în semestrul al doilea din acest an universitar spre formatul online, dar și după ce a fost inițiată și organizarea Ceremoniei Digitale de Absolvire 2020, care va fi difuzată live streaming în 18 iulie, în această săptămână au fost elaborate procedurile necesare admiterii online, într-o formă structurată, care va cuprinde toate etapele admiterii.

Candidații se vor putea înscrie pe o platformă digitală, accesibilă la adresa web unde vor completa date personale, vor încărca documentele justificative și își vor exprima opțiunile pentru programele de studii universitare pe care doresc să le parcurgă. Tot acolo vor și confirma locul, în cazul în care sunt admiși, și vor accepta condițiile contractului de studii, nefiind nevoie să se prezinte fizic la sediile Universității de Vest din Timișoara în această vară.

Până la începutul anului universitar 2020-2021, fiecare candidat va trebui să prezinte și în original documentele încărcate pe platforma de admitere, pentru certificarea acestora de către responsabilii procesului de admitere, dar ulterior acestui proces.

Astfel, începând de marți, candidații se pot preînscrie, accesând platforma de admitere și intrând în contact cu echipa UVT. Procesul de înscriere se poate finaliza în momentul în care candidatul intră în posesia diplomei de Bacalaureat – pentru înscrierea la un program de studii de licență – respectiv a diplomei de licență (pentru înscrierea la studiile universitare de masterat).

Oferta educațională prin care cele 11 facultăți ale UVT vin în întâmpinarea candidaților reunește 75 de programe de studii universitare de licență și peste 100 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare aparținând sferei științelor exacte și ale naturii, științelor sociale și economice, științelor umaniste, artelor și științei sportului și educației fizice.