Premieră în artă! S-a vândut primul tablou cu maneliști pictați cu aur
- Mihnea-Petru Pârvu
- 4 iulie 2014, 00:02
Guță, Vijelie, Adi Minune și Catanga au ajuns exponate de muzeu. Tablouri cu cei mai celebri dintre ei, vopsiți, cum altfel și cu aur, sunt de vânzare la Muzeul Țăranului. O „capodoperă” costă câteva mii de euro.
Fanii maneliștilor își pot vedea visul cu ochii! Nu mai puțin de 11 tablouri cât toate zilele, din care la zece s-a folosit foiță de aur, care îi înfățișează pe cei mai cunoscuți maneliști din țară sunt expuse, până pe 9 iulie, la Sala Aquarium a Muzeului Țăranului Român (MȚR) din Capitală. Unde mai pui că picturile cu Adi Minune, Marian Mexicanu, Cornelia Catanga, Dan Bursuc, Florin Salam, Sorinel Puștiu, Carmen Șerban sau Niculae Guță, dar și cu Fanfara Ciocârlia, Goran Bregovici sau Taraful haiducilor sunt și de vânzare!
Autorul lor este George Vasilescu, un tânăr de 30 de ani, de etnie romă, fost student al Facultății de Arte al Universității din București. „Tablourile sunt doar expuse aici, că vernisajul a avut loc miercuri, dar pot fi cumpărate de persoanele interesate dacă îl contactează direct pe autor!”, lămurește problema Virgil Nițulescu, directorul MȚR.
Directorul MȚR: „Unele tablouri îmi plac. Altele, nu!”
„Este vorba de pictură contemporană. În fiecare an organizăm astfel de expoziții temporare în acest spațiu, de lângă Clubul nostru, cu artiștii masteranzi ai UNARTE. Neapărat cu recomandarea profesorilor sau a unui critic. În cazul de față am avut recomandarea criticului de artă Pavel Șușară! Muzeul Național de Artă Contemporană nu organizează expoziții de pictură sau sculptură, ci doar cu tot felul de «instalați»!”, explică Virgil Nițulescu cum au ajuns niște picturi cu maneliști să decoreze pereții muzeului său. Spune că unele dintre tablourile expoziției „Confluențe în artă” îi plac, altele - nu: „Uite, ăsta cu Bregovici și cel cu Fanfara Ciocârlia îmi plac. Cei cu maneliștii noștri nu sunt pe gustul meu!”.
Interesant este, spune custodele MȚR, că artistul i-a pictat pe maneliști după poze ,necunoscând personal niciunul dintre modelele sale. Închirierea sălii a costat 1.100 de lei pentru o săptămână, pictorul făcându-și singur materialele promoționale.
3.000 de euro un tablou cu manelist aurit
La vernisajul expoziției a participat și artista plastică Mirela Trăistariu, precum și o echipă de jurnaliști de la BBC, care i-au spus directorului Nițulescu că scopul lor este acela de a evidenția că romii au și ei cultura lor și că nu sunt oprimați în România. Aceasta cu atât mai mult cu cât artistul George Vasilescu are asemenea origini, după cum chiar el ne-a declarat. Tocmai de aceea alegerea pictorului a fost de a imortaliza pe pânză maneliști și nu, de plidă, compozitori de muzică simfonică.
„Am crezut că ei au astăzi cel mai mare impact în societatea noastră!”, ne-a mărturisit George Vasilescu. Artistul spune că picturile sale sunt evaluate la 4-5.000 de euro, dar că le vinde subevaluat, la 3.000 de euro bucata: „Sunt mulți oameni intersați. Deja pe cel cu Fanfara Ciocârlia l-am dat, dar nu pot să vă spun nici cui și nici cu cât!”, se laudă el. Dar foița de aur cât l-a costat? Pictorul cu origini rome zice că nuși mai amintește bine: „Poate undeva la 500 de euro...”.