„Minciunelele” – unul dintre cele mai populare deserturi românești – sunt ușor de preparat, în aproximativ 20 de minute. Se pot face fără praf de copt și drojdie, iar rezultatul este savuros. Iată o rețetă a „minciunelelor” care trebuie încercată:

275 g făină
2 ouă
20 g rom brun (rom alb, vodcă sau altă băutură alcoolică cu min.35%, palincă)
20 g unt
60 g smântână
un praf de sare
ulei pentru prăjit
zahar pudră cu vanilie

Pentru aluat se amestecă toate ingredientele într-un bol, fie cu mâna, fie cu un aparat de frământat sau cu mașina de făcut pâine. Se scoate aluatul pe o suprafață înfăinată și se mai întinde o dată cu mâna și se împăturește în 4, apoi se face un boț. Nu vă speriați de alcoolul din aluat! „Minciunelele” nu au gust de alcool și după prăjire nici nu vor mai conține nici urmă de alcool, deoarece acesta se evapora la temperaturi ridicate.

Se întinde aluatul în foaie subțire. Se folosește câte un pic de făină când aluatul începe să se lipească. Aluatul va avea o grosime de circa 1,5 mm, iar suprafața aluatului întins este de aproximativ 40×40 cm. Cu ajutorul unui tăietor zimțat sau cu tăietorul de pizza se taie fâșii late de 2-2,5 cm, după care fâșiuțele se împart în 4. Fiecare fâșie se crestează în mijloc.

Unul din capete se trece prin crestatura din mijloc și se obține astfel forma clasică de fundiță. Aceste minciunele se prăjesc într-o tigaie, în ulei (min 1,5 cm de ulei în tigaie). Nu trebuie să atingă fundul tigăii ci trebuie să plutească de la bun început. În momentul în care uleiul este încins (cca. 170 C), se lasă la foc mediu către mare și se prăjesc pe rând. Treaba merge foarte repede, de aceea vă recomand să pregătiți înainte toate „minciunelele” pe masa de lucru, ca să fie gata de prăjit.

După ce s-au scurs de surplusul de ulei, minciunelele se pudrează imediat cu zahăr. În aluat nu avem zahar deloc, astfel încât putem să pudrăm bine pe exterior. Vor fi bine vanilate și vor avea un miros îmbietor.

sursa: savoriurbane.com