Prăjitura Albă ca Zăpada cu lămâie. Rețetă veche, gustoasă şi foarte uşor de făcut

Prăjitura Albă ca Zăpada cu lămâie. Rețetă veche, gustoasă şi foarte uşor de făcut Sursa: Arhiva EVZ

Prăjitura Albă ca Zăpada este o rețetă foarte veche, clasică, cu foi coapte pe dosul tăvii şi umplute cu o cremă delicioasă făcută din unt şi lămâie. De asta i se mai spune şi prăjitura Lămâița. Rețeta bunicilor se prepară foarte ușor şi rapid.

Prăjitura Albă ca Zăpada este veche de pe vremea bunicilor. Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii pe lângă gustul delicios și aspectul plăcut, mai au avantajul că sunt și spornice. Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare și răbdare până la porționare, rezultatul final merită și efortul și așteptarea. Chiar dacă lista de ingrediente pare mare, sunt ingrediente simple pe care, cu siguranță, le găsești în frigider sau în cămară.

Ingrediente pentru aluat de foi pe dosul tăvii:

Pentru aluat ai nevoie de următoarele ingrediente:

-500 gr făină -2 ouă medii -10 linguri de lapte -10 linguri de zahăr -10 linguri de ulei -o lingurita de amoniu pentru prăjituri -2 linguri suc de lămâie -un praf de sare

Ne puteți urmări și pe Google News

Ingrediente pentru cremă:

Pentru crema de lămâie ai nevoie de următoarele:

-1 litru de lapte -8 linguri de făină -8-10 linguri de zahăr -200 gr unt -un praf de sare -coaja și sucul de la o lămâie -zahăr pudră sau nucă de cocos, pentru decor.

Cum se prepară prăjitura Albă ca Zăpada

Se începe cu prepararea aluatului pentru foi pe dosul tăvii. Este un aluat fraged care necesită puțin timp de odihnă înainte de coacere. Pune conținutul celor două ouă într-un bol şi amestecă-le cu un praf de sare și zahărul. Apoi adaugă uleiul, laptele şi amestecă bine totul până la omogenizare. Stinge amoniul în sucul de lămâie, adaugă-l în compoziție și încorporează, treptat, făina cernută. vei obține un aluat compact, nu foarte ferm, dar nelipicios.

Împachetează aluatul într-o folie alimentară şi lasă-l la odihnit 30 de minute. Cum coci foile de aluat pe dosul tăvii. După scurgerea celor 30 de minute, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în trei părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde câte o parte de aluat, cu ajutorul sucitorului pentru aluaturi. Întinde-l într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă de aproximativ 23/36 cm. Rulează foaia pe sucitor și transfer-o pe dosul tăvii pe care o ungi cu puțin ulei și presari făină. Coace foile de aluat pe dosul tăvii pentru 3-4 minute, fiecare, la 180 de grade Celsius. Cât timp aluatul se odihnește, te ocupi de crema pentru umplut foile.

Cum prepari crema de lămâie pentru prăjitura Albă ca Zăpada

Amestecă într-un vas cu pereţii dubli, făina, zahărul sarea şi coaja de lămâie răzuită fin. Apoi, adaugă treptat laptele și amestecă intens până la omogenizarea compoziției.

Pune vasul la foc mediu şi fierbe crema, amestecând în ea continuu, până începe să facă bule de aer la suprafață și devine consistentă ca o budincă. Acoperă crema, direct la contact cu folie de prospețime și las-o la loc răcoros.

Scoate untul din frigider şi lasă-l la temperatura camerei. Când crema este complet rece, mixează untul cu ajutorul mixerului, pentru a deveni cremos și adaugă treptat din cremă. Adaugă și sucul de lămâie și omogenizează bine crema.

Împarte crema în două părți și întinde-o între foile de aluat, pe care le așezi în tava de copt.

Acoperă prăjitura Albă ca Zăpada cu hârtie de copt și așază peste ea un tocător de lemn. Dă tava la rece pentru 5-6 ore sau de pe o zi pe cealaltă. În acest timp foile de aluat se vor frăgezi de la contactul cu crema, iar prăjitura se va putea porționa frumos. Prăjitura se poate decora cu zahăr pudră sau cu nucă de cocos, după gust.

Sursa: catine.ro.