Evenimentul Zilei > Actualitate > Praful saharian crește nivelul de poluare. Specialiștii sunt îngrijorați de fenomen
Praful saharian crește nivelul de poluare. Specialiștii sunt îngrijorați de fenomen

Praful saharian crește nivelul de poluare. Specialiștii sunt îngrijorați de fenomen

Praful saharian provoacă o creștere a nivelului de poluare în aer, susțin specialiștii europeni care au analizat fenomenul ce a lovit Europa în ultimele zile.

Praful saharian a provocat o creștere a nivelului de poluare a aerului. Analizele realizate de Serviciul european de monitorizare a atmosferei Copernicus au stabilit că valorile privind calitatea aerului s-au redus considerabil.

Praful de nisip din Sahara a survolat o parte a Europei, în special sudul Franţei, unde cerul s-a colorat sâmbătă în galben.

„Aceşti nori de praf au adus cu ei niveluri ridicate de concentraţii de particule PM10”, a comentat Mark Parrington, om de ştiinţă în cadrul Copernicus.

Particulele PM 10 au un diametru mai mic sau egal cu 10 microni și sunt dăunătoare pentru cei care le trag din aer prin respirație. Mark Parrington a menționat că aceste creșteri ale nivelului de poluare s-au înregistrat în special în Barcelona și Marsilia.

„Am observat valorile calităţii aerului reducându-se semnificativ în regiunile afectate”, a adăugat cercetătorul.

Praful saharian poate agrava problemele respiratorii la oameni şi poate reduce capacitatea panourilor solare, a remarcat Copernicus. De asemenea, acesta poate avea un impact semnificativ asupra transportului rutier şi aerian.

Praful saharian provoacă un nivel ridicat de poluare

Datele publicate prezintă vârfuri ale concentraţiei PM10 de circa 50 micrograme pe metru cub în Marsilia sau Lyon. Concentrații mai mari, de peste 60 de micrograme au fost măsurate în Barcelona.

Cel mai mare volum din acest praf de nisip din Sahara s-a concentrat sâmbătă în sudul Franţei. Acesta a fost purtat de vânturile nordice ascendente. Norul de praf s-a ridicat până la o altitudine de cinci kilometri în atmosferă.

Cerul s-a colorat în roşu sau galben şi cantităţi mari de praf s-au depus pe sol. Astfel, zăpada din munții Alpi și Pirinei s-a colorat, dintr-o data în galben – portocaliu.

„Un sistem depresionar din Peninsula Iberică organizează un puternic flux aerian sudic, care a adus nisip din Sahara până în Franţa”, a explicat la sfârşitul săptămânii trecute Meteo France.

Conform modelelor computerizate ale centrului de monitorizare specializată din cadrul Serviciului naţional de meteorologie spaniel, norul de praf saharian a traversat Spania pe direcţia nord-est. Acest lucru s-a petrecut pe parcursul zilei de sâmbătă. Praful este ridicat în atmosferă în urma furtunile de nisip din Algeria.

Praful saharian a ajuns în România

Meteorologii români au informat că în această perioadă se vor înregistra depuneri de praf saharian în ţara noastră. Un fenomen similar a persistat deasupra României la jumătatea lunii mai a anului trecut. praful saharian a fost prezent pe durata a câteva zile.