Norul de praf saharian a ajuns în România. Ce spun specialiștii despre fenomen
- Ionel Sclavone
- 9 februarie 2021, 10:49
Norul de praf saharian a ajuns și în România, așa cum estimau meteorologii încă de săptămâna trecută și a colorat cerul, în nuanțe portocalii. Fenomenul este periculos pentru sănătatea oamenilor, dar benefic pentru agricultură susțin specialiștii.
Norul de praf saharian a ajuns deasupra cerului în România.
Fenomenul, anunțat de meteorologi încă de săptămâna trecută, și-a făcut apariția în țara noastră, colorând cerul în nuanțe portocalii.
Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu susține că efectele acestui nor de praf sunt negative pentru sănătatea populației. În schimb, susține el, praful saharian va influența în bine agricultura. Potrivit spuselor sale, praful saharian conține fier și este un bun fertilizator pentru terenuri.
„Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății. Putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni”, a precizat expertul pentru Digi24.
Pe de altă parte, Bogdan Antonescu a precizat că praful saharian poate contribui la îmbunătățirea calității solului. Astfel, acesta poate juca rol de fertilizator și poate contribui, în mod benefic, la agricultură.
„Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf. Deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății”, a explicat Bogdan Antonescu.
Noul de praf saharian a ajuns în România din Vest
În acest context, meteorologii au estimat că asemenea fenomene vor mai apărea deasupra României. Ei au precizat, că aceste concentrații de praf, din România, sunt mai mici decât cele înregistrate în alte state. Explicația meteorologilor a fost că cea mai mare cantitate din praful saharian s-a depus deja înainte să ajungă în România.
„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra României să fie ceva mai reduse", a explicat Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM, conform Digi24.
Norul de praf saharian a parcurs mai multe zone din Europa de Vest până să ajungă în România. Acesta a colorat cerul în nunațe de portocaliu, producând un fenomen spectaculos la vedere. În Franța, praful saharian s-a depus pe sol, fiind observat pe mașini, dar și pe zăpadă.