Povestea care a inspirat filmul este cât se poate de reală. Scandalul abuzului sexual în Arhiepiscopia din Boston a fost parte dintr-o serie ale abuzurilor Bisericii Catolice în Statele Unite şi Irlanda.

La începtul anului 2002, publicaţia Boston Globe a început o serie de investigaţii despre persecuţiile criminale făcute de 5 preoţi romano-catolici. Astfel, victimele au fost încurajate pentru a povesti cele întâmplate, rezultând mai multe procese.

În timp ce devenea clar că în SUA au avut loc mai foarte multe astfel de acte, scandalul a ajuns la nivel naţional, creând astfel o criză pentru Biserica Catolică.

În cele din urmă, a devenit clar că preoţii au abuzat sexual mulţi minori. Deşi majoritatea cazurilor au s-au întâmplat în Statele Unite ale Americii, au fost întâmpinate astfel de acte şi în Irlanda, Australia şi Canada.

Un factor agravant au fost acţiunile preoţilor catolici. Ei au ţinut secrete faptele şi au fost trimişi la alte parohii în poziţii care le-au permis să-şi continue contactul nesupravegheat cu minorii. Astfel, ei au făcut în continuare abuzuri.

Astfel, cei 5 preoţi de la care a început scandalul sunt John Geoghan John Hanlon, Paul Shanley, Robert V. Gale şi James Talbot. Ei au fost condamanţi la închisoare.

Totodată, în 2003, seria de articole ale publicaţiei The Boston Globe a fost premiată cu premiul Pulitzer pentru Serviciu Public. Potrivit site-ului Pulitzer ei au primit această distincţie pentru „dezvăluirile sale curajoase… une efort care a dezvăluit secrete, a stârnit o reacţie locală, naţională şi internaţională şi a produs schimbări în Biserica Romano-Catolică”.