Evenimentul Zilei > Politica > Potrivit AUR, românii au plătit amenzi ”neconstituționale” de 170 de milioane de euro pentru că nu au purtat mască
Potrivit AUR, românii au plătit amenzi ”neconstituționale” de 170 de milioane de euro pentru că nu au purtat mască

Potrivit AUR, românii au plătit amenzi ”neconstituționale” de 170 de milioane de euro pentru că nu au purtat mască

Cuantumul amenzilor date în starea de urgență și starea de alertă a fost reclamat de parlamentarii AUR. Aceștia consideră amenzile date în mod ilegal, iar românii au scos o sumă mare de bani din buzunare pentru a le plăti.

Faptul că s-au dat amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție, pentru încălcarea regulilor de distanțare socială și pentru lipsa declarației de deplasare în zonele carantinate, i-a neliniștit teribil pe parlamentarii AUR. Senatorul Ionuț Neagu a adresat o întrebare către Ministerul de Interne pentru a afla numărul amenzilor date în timpul pandemiei.

Peste 1.500.000 de sancțiuni

Potrivit răspunsului oferit de ministrul Bode, „pentru nerespectarea prevederilor legale ce stabilesc măsurile pentru combaterea Covid-19, în perioada 16.03.2020 – 15.04.2021, au fost aplicate (de polițiști și de polițiștii locali) 1.527.812 sancțiuni contravenționale, în valoare de 856.429.939 lei”, echivalentul a 170.868.450 de euro.

Altfel spus, românilor li s-au dat mai mult de un milion și jumătate de amenzi pe perioada stărilor de urgență și alertă, în valoare totală de peste 170 de milioane de euro. Motivul: nepurtarea măștii de protecție sau lipsa declarației pe propria răspundere.

Amenzile din starea de urgență, declarate neconstituționale

Cum era de așteptat, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale prevederile legale cuprinse în ordonanțele militare prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență. De asemenea, Curtea a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației, în condițiile în care pensia medie lunară din România este de circa 1.200 de lei, iar salariul mediu lunar depășește ușor suma de 3.000 de lei.

Caracterul neconstituțional și abuziv al acestor prevederi legale le-a permis și polițiștilor să abuzeze deseori de dreptul lor de a le întocmi românilor procese-verbale pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență și, ulterior, de starea de alertă. În numeroase cazuri relatate de presă și observate de noi toți, polițiștii înșiși nu purtau mască de protecție în timp ce le aplicau amenzi românilor pentru nepurtarea măștii de protecție.

Am văzut recent cum aceiași polițiști le aplică amenzi maxime, de 2.500 de lei, românilor de rând, și amenzi minime, de 500 de lei, demnitarilor sau guvernanților – a se vedea cazul notoriu și scandalos al ministrului Raluca Turcan – amenzi minime (500 de lei)”, a atras atenția senatorul AUR Ionuț Neagu în întrebarea sa parlamentară.