Evenimentul Zilei > Social > Portretul viitorului ministru al Sănătății, creionat de un psihiatru: „Merităm, în numele a zeci de mii de morți, un profesionist”
Portretul viitorului ministru al Sănătății, creionat de un psihiatru: „Merităm, în numele a zeci de mii de morți, un profesionist”

Portretul viitorului ministru al Sănătății, creionat de un psihiatru: „Merităm, în numele a zeci de mii de morți, un profesionist”

Gabriel Diaconu, unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri din România, este de părere că, la ora actuală, Vlad Voiculescu reprezintă ceea ce în jargon se numește DMW - ”dead man walking”. România anului II de pandemie privește comunitatea medicală cu moralul profund erodat, potrivit medicului Diaconu.

Cetățenii nu mai au răbdare să asiste la experimente politice. Medicul Gabriel Diaconu subliniază că bășcălia ultimelor luni indică și o furie acumulată față de diverși impostori perindați prin funcție, buni doar de gură, că de faptă mai degrabă nu. Dintre toate momentele proaste să promiți, cândva, cumva, spitale noi și alte bazaconii, la ceasul greu al durerii noastre nu e momentul de alte ”realizări mărețe” decât strictul necesar, a subliniat cadrul medical.

“Este nevoie de o persoană care să redea suflul doctorilor, încât Sănătatea să funcționeze ca o echipă, nu o șleahtă de aventurieri în luptă cu propriile fantasme”, s-a exprimat Gabriel Diaconu.

“Că va fi mâine, că va fi după Paște, scurta cometă a lui Vlad Vasile Voiculescu va fi lăsat în urmă doar coada, și povară adăugată de incompetența dânsului și-a echipei pe care și-a adus-o cu dânsul. Ducă-se toți de unde-au venit, din punctul meu de vedere. Voiculescu nu trebuia să ajungă niciodată ministru al Sănătății, iar după primul fiasco, al doilea era previzibil”, a scris pe Facebook Gabriel Diaconu.

Viitorul reprezentant al Sănătății – un ministru cu față umană, nu o flașnetă histrionică

Medicul a schițat portretul viitorului ministru al Sănătății – un ministru cu față umană, nu o flașnetă histrionică în veșnică aflare de sine, care să redea suflul cadrelor medicale și să recâștige respectul doctorilor, dar și al cetățenilor.

“(Avem nevoie de – n.r.) cineva care să poată recâștiga respectul cadrelor medicale, să aibă ascendent asupra instituțiilor-verigă dimprejurul Ministerului Sănătății, respectiv – minimul standard o cere – să cunoască atât legile, dar și ordinele în vigoare la acest moment. Bune/ rele cum o fi, e o luptă care a început într-un fel și care merită continuată, respectiv îmbunătățită.

Vom testa segmente din populație în masă, cum încep să facă alte țări, folosind soluții rapide/ teste antigen? Cum resuscităm motoarele de predicție statistică astfel încât să putem anticipa fluxul pandemic în următoarele săptămâni/ luni?

Următorul ministru va trebui să poată convinge populația, cu mic cu mare, să opteze pentru vaccinare anti-Covid. Acesta nu doar că n-a făcut-o, dar a mai dat și câteva măciuci, cu sete, campaniei de vaccinare și celor care se ocupă de ea.

Va trebui să iasă din cutiuța guvernamentală și să umble orașele, să asculte cu adevărat oamenii, și în luarea de decizii alături de ceilalți din CNSU să poată fi un partener funcțional și dinamic. Poate sună comic, dar imaginați-vă un fel de Tătaru 2.0, fără acele valuri și cocoașe.

Nu se va putea să facă o diferență decât un ministru cu studii rezonabile (și autentic terminate) în medicină, cunoștințe de sanitație și statistică medicală. Fără acest alfabet, la acest moment, un management tradițional nu va putea performa în fața crizei cu care ne confruntăm.

Sunt lucruri grele pe care, oricine-și va asuma poziția de ministru, va trebui să și le asume. Presiunea socială este acolo, este adâncă. (…)

Avem nevoie de un ministru cu față umană, nu o flașnetă histrionică în veșnică aflare de sine, respectiv băgare în seamă, apt axiologic să țină epava noastră în val. Și care când arde gazul, să n-o facă degeaba. Un om cu o echipă autentică, nu hipsteri cu VPN-uri nemțești.

Cred că mai avem câțiva astfel de oameni în România. Nu cred că au emigrat toți. Nu cred că se feresc toți de demnitatea publică. Și câțiva chiar știu cu ce se mănâncă managementul de criză.

Dacă partidele actualei coaliții vor ieși din ciondăneala asta acneică, hormonală, dacă vor pune interesul țării înaintea socotelilor lor de tip șosetă-în-sanda, avem o șansă. La câte sacrificii au făcut românii – și nu doar în ultimul an, în ultimii 30 de ani – de această dată cred că merităm mai bine decât beizade de securiști, sau pioni de securiști, sau frizurați fitecine care să umfle pamponul guvernamental.

Merităm un profesionist. Merităm în numele a zeci de mii de morți care ori nu știu încă de clipa lor ce-a venit, ori chiar acum și-o trăiesc, agonic, în minunata lume nouă orchestrată, recent, de Vasile Voiculescu, Vlad”, a scris medicul Gabriel Diaconu.