Ponta anunță că nu demisionează, atacă DNA, îl apără pe Șova, minte în legătură cu acuzațiile procurorilor și preamărește Parlamentul. Ce și-ar putea dori mai mult un partid de opoziție adevărat?

1. A spus că a fost pus sub urmărire penală fără să fie întrebat nimic. Ponta a ales vineri să nu facă declarații la DNA. Acum spune că atacă ordonanța la ju…decător și afirmă pentru marea masă de necunoscători că dacă ar fi fost întrebat, n-ar fi avut statutul de suspect. Fals. Declarațiile va trebui să le facă în calitatea de suspect, nu înainte. La fel a făcut și în cazul Dragnea, când l-a atacat direct pe procurorul Papici, care instrumenta dosarul ”Referendumul”, că nu a vrut să-l audieze.

2. A spus că nu este acuzat de ceva ce ar fi făcut pe durata mandatului. Ba da, este, dar ca să înceapă urmărirea penală pe aceste suspiciuni, trebuie să voteze Camera Deputaților. Un cerc vicios.

3. A spus că o ”televiziune de dezinformare, a sistemului” spune că ar fi folosit banii de la Șova ca să cumpere apartamentele de lux din București. Evident, televiziunea este Realitatea TV, singura care se arată nedominată de propaganda coordonată de camarila lui Victor Ponta. Acum văd că n-o mai numește evazionistă, el fiind cel acuzat de evaziune. Acuzația se găsește cât se poate de oficial în comunicatul DNA.

4. Atacă procurorii, implicit sistemul judiciar, că ar avea interese politice în a doborî guvernul și se pune în postura apărării democrației și separării puterilor în stat. Prin retorica asta se asimilează cu suspendarea lui Traian Băsescu în 2012, pe care a coordonat-o, dar situația nu este nicidecum similară. El deține majoritatea parlamentară care îl apără în fața justiției, nu folosește, ca în 2012, majoritatea parlamentară pentru a doborî președintele.

PNL poate să profite din plin de rămânerea lui Ponta în funcție. Are muniție berechet în anul de precampanie electorală. Dacă liberalii vor insista cu ideea alegerilor anticipate, nu vor reuși decât să-i dea apă la moară lui Victor Ponta. PNL este partid de opoziție într-un Parlament cu o cotă de încredere minimă și pe care Ponta îl folosește drept scut împotriva unei instituții aflată la o cotă maximă de încredere. Asta e mană cerească, nu preluarea puterii înainte cu un an de alegeri.

Textul a fost publicat iniţial pe blogul Narcisei Iorga.