De unde să facem rost de măști pentru a putea ieși din casă, a fost întrebarea de pe buzele a milioane de români?

Este cunoscută situația în care măștile de protecție sunt extreme de rare în farmacii, iar acolo unde se mai găsesc, prețurile sunt pur și simplu astronomice pentru un asemenea obiect.

În acest context, până ce fabricile vor putea produce suficiente măști pentru ca toți românii să-și poată cumpăra, iar prețurile să fie accesibile pentru toate categoriile sociale, iată câteva metode de reutilizare a celor pe care unii deja le au.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum trebuie folosită o mască de protecţie, precum şi în ce condiţii poate fi reutilizată.

Cum utilizăm şi reutilizăm o mască de protecţie:

  1. Utilizare: fixare şi purtare
  2. a) Fixare:

1. Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.

2.Puneţi masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşază peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Faţa colorată către exterior, iar cea albă spre faţă!

3.Fixaţi masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.

4.Adaptaţi masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.

5.Spălaţi şi dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos. 6.Scoateţi masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

  1. b) Purtare:

1.Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă.

2.Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina.

3.Dacă situaţia impune acces temporar la gură- pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.

4.Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.

5.Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor.

  1. Reutilizare:

Sunt 3 metode de sterilizare cu eficienţă de peste 99%:

(1) Ultraviolete (soare) – 30 de minute

(2) Vapori de apă (apă care fierbe)……….10 minute

(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute. (!!!)

NU utilizaţi pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor, acestea distrug textura şi eficienţa măştii iar clorul poate fi toxic.

Centrul de Control al Bolilor din SUA susţine că „o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră” pentru că opreşte chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare, potrivit romaniatv.net