Evenimentul Zilei > International > Polonia: mitinguri cu lumânări aprinse, pentru libertatea Tribunalelor
Polonia: mitinguri cu lumânări aprinse, pentru libertatea Tribunalelor

Polonia: mitinguri cu lumânări aprinse, pentru libertatea Tribunalelor

Mii de polonezi au ieșit duminică seara cu lumânări aprinse în mâini pentru a protesta pentru independența tribunalelor din țară, amenințate de către cele trei legi votate, săptămâna trecută de majoritatea conservatoire din Seim.

 ”Constituția, Constituția!” au scandat câteva mii de oameni în fața Curții Supreme din Varșovia. ”Ne dorim un veto (prezidențial). Tribunale libere! Libertate, egalitate, democrație!”, potrivit AFP.

”Am venit special cu un grup de 14 persoane din Wroclaw pentru a protesta împotriva preluării controlului asupra justiției”, a declaratKarolina Chorej, de 29 de ani, doctor în chimie.

Potrivit acesteia, ”președintele Poloniei trebuie să își exerciteze dreptul de veto fiindcă este un moment istoric pentru polonezi”.

Manifestanții  și-au ridicat lumânările aprinse atunci când a fost citit textul din preambulul Constituției pe o scenă instalată în fața Curții Supreme.

Ei au agitat drapele Poloniei și al UE, precum și trandafiri albi, simbolul acestei mișcări civice născute ca reacție la reformele care vin să se adauge celei privind Tribunalul Constituțional. Este vorba de trei texte recente, între care cel privind Curtea Supremă, introduse de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

Manifestații similare au avut loc, duminică, într-o sută de orașe din provincie, potrivit presei apropiate opoziției, fără să se cunoască amploarea lor.

De mai multe zile, în toată Polonia grupuri de manifestanți cer șefului statului Andrzej Duda, el însuși provenind din PiS, să se opună prin veto reformei Curții Supreme.

Președintele Poloniei are 21 de zile la dispoziție pentru a promulga sau respinge legea.

Comisia Europeană a somat Varșovia să pună  legile Justiției  în ”așteptare”, amenințând cu posibile sancțiuni, care ar putea merge până la suspendarea dreptului de vot al acestei țări în cadrul UE.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: