Este vorba despre clarificarea noțiunii de polițist local.

ICCJ a fost sesizată de către Curtea de Apel Oradea în sensul dezlegării unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat este dat în judecată pentru că ar fi lovit şi ameninţat un poliţist local. Evenimentul a avut loc pe data de 7 iunie 2018, când un un poliţist a încercat să ridice un autoturism abandonat de câteva luni în faţa unui bloc din Oradea. Supărat că i se ridică mașina, proprietarul l-a atacat pe polițistul local l-a lovit în zona pieptului şi l-a ameninţat cu moartea.

Pentru faptele sale, agresorul a fost trimis în judecată pentru ultraj, însă Judecătoria Oradea l-a condamnat doar la şase luni închisoare cu suspendare, după ce magistraţii au schimbat încadrarea juridică din infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 şi 4 din Codul penal în infracţiunea de ultraj prevăzută de art. 257, alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 193 alin.1 Cod penal (lovirea sau alte violenţe).

„Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, se arată în sentința judecătorilor.

Judecătorii susţineau că Poliţia locală se organizează şi funcţionează, conform art. 4 din Legea 155/2010, prin hotărâre a administraţiei locale, ca un compartiment în cadrul aparatului de specialitate al primarului, pe când noţiunea de poliţist sau jandarm de la art. 257, alin. 4 se referă la persoana angajată în cadrul Poliţiei Române, care face parte din MAI, iar activitatea poliţistului local nu este reglementată de Legea 218/2002 a Poliţiei Române.

Parchetul a făcut apel împotriva acestei sentinţe şi a solicitat Curţii de Apel Oradea sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unei probleme de drept. Procurorii sunt de părere că dispoziţiile art. 257, alin. 4 nu fac nicio distincţie între poliţistul local şi poliţistul din cadrul MAI, iar prin forma agravantă prevăzută la acest articol se urmăreşte pedepsirea mai aspră a celor care înţeleg să ultragieze o persoană învestită cu exercitarea acestei funcții publice.

Decizia Instanţei supreme a fost ca noţiunea de poliţist din Codul penal să aibă în vedere şi persoana care exercită funcţia de poliţist local, potrivit perol.ro