Polițiștii de frontieră și vameșii cercetați pentru luare de mită s-au întors la treabă în portul Constanța

Polițiștii de frontieră și vameșii cercetați  pentru luare de mită s-au întors la treabă în portul Constanța

Procurorii DNA Constanța au dispus urmărirea penală a 20 de polițiști de frontieră, vameși, ofițeri ai Căpităniei din portul Constanța pentru sărvârșirea infracțiunilor de luare de mită și contrabandă. Oamenii în uniformă au fost săltați, ieri, de mascați și duși la DNA Constanța, existând sesizări că, în acțiunile de control la navele străine, condiționau intrarea în port de primirea unor “bunuri necuvenite”, bani, țigări, băuturi fine și alte mărfuri.

Procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus, astfel, începere urmăririi penale față de 9 polițiști de frontieră, 6 vameși, 4 ofițeri ai Căpităniei Portului și de un inspector în cadrul Cabinetului Medico - Sanitar de Frontieră Port Constanța. Cei 20 sunt cercetați pentru infracțiuni de luare de mită, contrabandă, omisiunea sesizării. În ordonanța procurorilor DNA se arată că “în perioada 2015 – 2016, persoanele suspecte, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu,  au primit bunuri necuvenite de la căpitanii unor nave străine care au acostat în portul Constanța”.

Îndatoririle de serviciu ale echipelor care acționau în compliciatate constau în efectuarea de controale la bordul navelor. Anchetatorii susțin că “bunurile accizabile (țigări, băuturi),  primite cu titlu de mită, au fost introduse în țară de către funcționarii respectivi prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, respectiv o dată cu coborârea de la bordul navelor controlate, în condițiile nedeclarării acestora la Biroul Vamal din Portul Constanța”. Luau mita, dădeau aviz de intrare a navei în port, coborau și ascundeau marfa sau o scoteau din port, știind că oricum nu pot fi controlați.

“Unii dintre suspecți, prezenți la bordul navelor, deși au asistat la actele de corupție, nu au sesizat de îndată organele de urmărire penală cu privire la infracțiunile respective care s-au săvârșit chiar în prezența lor”, mai spun anchetatorii. Oamenii portului știu însă că luarea de mită la bordul navelor străine este un fenomen cunoscut și “îngăduit” de toate autoritățile portuare, inclusiv de proprietarii navelor străine care, deranjați de tupeul poliștilor de frontieră români au făcut sesizări la DNA și DGA. “Persoanele puse sub urmărire penală s-au întors la serviciu, până la finalizarea dosarului beneficiază de prezumpția de nevinovăție, dar sperăm să nu ne mai facă de râs”, a spus, pentru EVZ, un oficial din portul Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News