Poliția obligată să plătească despăgubiri unui tânăr după ce acesta a fost batjocorit de polițiști din cauza orientării sale sexuale

Poliția obligată să plătească despăgubiri unui tânăr după ce acesta a fost batjocorit de polițiști din cauza orientării sale sexuale

Judecătoria Sectorului 3 București a hotărât că Poliția Capitalei trebuie să plătească daune morale în valoare de 5000 de euro pentru hărțuirea unui tânăr din cauza prezumatei sale orientări homosexuale. Tânărul solicita ajutorul poliției și, în schimb, a fost agresat chiar în curtea Secției 10. Hotărârea poate fi atacată cu apel.

La data de 27 iulie 2011, în curtea Secției 10 de Poliție din capitală, un tânăr a fost batjocorit, amenințat și bruscat de mai mulți polițiști în legătura cu presupusa sa orientare homosexuală. Tânărul a depus plângere la Secția 10 de Poliție împotriva comportamentului polițiștilor care l-au hărțuit, angajați ai acestei secții. Timp de patru luni, Secția 10 nu a luat nicio măsura de investigare a faptelor reclamate, de identificare și sancționare a persoanelor vinovate, în ciuda faptului că în Statutul Polițistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. În consecință, Asociația ACCEPT au dat în judecată Poliția Capitalei, solicitând daune morale .

„În ultimii 4 ani am încercat să tragem la răspundere reprezentanți ai forțelor de ordine care și-au încălcat grav atribuțiile și au intimidat o persoană pe care ar fi trebuit să o protejeze. Parcursul a fost dificil, dar am reușit să stabilim un precedent legal important: este pentru prima dată când poliția trebuie să plătească daune morale pentru felul în care a gestionat un caz de discriminare petrecut în propria instituție, ” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului.

Hotărârea Judecătoriei Sectorului 3 dovedește lipsa de capacitate a poliției de a gestiona plângerile referitoare la infracțiunile motivate de ură. Deși Codul Penal prevede că discriminarea ca bază a comiterii unei infracțiuni este o circumstanță agravantă, există lacune majore în aplicarea acestui principiu în practică. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În România nu există proceduri speciale de investigare a infracțiunilor motivate de ură, nu există o monitorizare reală a acestei criminalități și nici o modalitate de raportate a statisticilor reale către instituții internaționale și publicul larg.

„Acest caz demonstrează că poliția ignoră victimele infracțiunilor motivate de ură, intensificând stigmatizarea la care sunt expuse. Instituțiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului și discriminării, ele trebuie să fie primele care să dea acest mesaj către proprii angajați și către societate. Cerem autorităților statului  să dezvolte politici interne pentru combaterea discriminării  și  să dovedească public toleranța zero față de infracțiunile motivate de ură!” a declarat Florin Buhuceanu, Directorul Asociației ACCEPT.

Hotărârea favorabilă a Judecătoriei Sector 3 este cu atât mai importantă cu cât mulți membri ai comunității LGBT evită să ia atitudine împotriva celor care îi discriminează. „Încurajăm persoanele discriminate, indiferent pe ce criteriu, să lupte pentru apărarea drepturilor ce le-au fost încălcate. În acest moment Asociația ACCEPT si Coaliția anti-discriminare pun la dispoziția persoanelor care se confruntă cu discriminarea și hărțuirea, un program de consiliere juridică online, accesibil prin site-ul antidiscriminare.ro,” a declarat Carolina Marin, Coordonatoare de Programe a Asociației ACCEPT.