Evenimentul Zilei > Social > Doliu în lumea artistică. Celebrul scriitor a murit. A fost un avocat al libertății
Doliu în lumea artistică. Celebrul scriitor a murit. A fost un avocat al libertății

Doliu în lumea artistică. Celebrul scriitor a murit. A fost un avocat al libertății

Poetul şi eseistul Adam Zagajewski a murit. De-a lungul carierei sale acesta a fost considerat o personalitate a lumii culturale poloneze.

Poetul şi eseistul polonez Adam Zagajewski a murit la vârsta de 75 de ani, informează luni dpa.

O personalitate a lumii culturale poloneze, Zagajewski a devenit cunoscut la nivel internaţional, printre altele, pentru poemul său ”Încearcă să lauzi lumea mutilată”, publicat după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Moartea sa la Cracovia duminică seară este o „mare pierdere pentru literatura poloneză”, a declarat preşedintele Andrzej Duda pe Twitter.

Zagajewski s-a născut în 1945 în Lwow, azi Lviv în Ucraina, unul dintre centrele vieţii intelectuale şi ştiinţifice poloneze de dinainte de război.A studiat filosofia şi psihologia la Cracovia, asistând la opresiunea politică şi la retorica antisemită a autorităţilor comuniste care a culminat cu evenimentele din martie 1968.

Poetul şi eseistul polonez Adam Zagajewski a murit. A fost un avocat al libertății

Întotdeauna un avocat al libertăţii, el a semnat o scrisoare care protesta împotriva includerii unei referinţe la rolul principal al Uniunii Sovietice la constituţia poloneză, gest care i-a adus interdicţia de publicare.

După ce comuniştii au introdus legea marţială în Polonia, Zagajewski a emigrat la Paris. S-a întors în Polonia democratică două decenii mai târziu, fără a se feri să fie un critic al procesului de transformare al ţării sale.

Zagajewski a fost adesea considerat unul dintre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, onoare care nu i-a fost acordată niciodată.

A fost recompensat însă cu numeroasele premii printre care Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură, Premiul European de Poezie şi Premiul Heinrich Mann.

Un alt mare poet s-a stins din viață anul acesta

Lawrence Ferlinghetti, un important poet, librar şi editor american, reprezentant de marcă al Beat Generation, una dintre cele mai inovatoare mişcări literare şi culturale din secolul al XX-lea, a murit luni la vârsta de 101 ani în locuinţa lui din San Francisco.

„A continuat să scrie şi să publice noi volume până când a împlinit 100 de ani, iar opera lui îi asigură un loc de seamă în literatura americană”, au anunţat marţi într-un comunicat reprezentanţii legendarei edituri City Lights Booksellers and Publishers, pe care Lawrence Ferlinghetti a înfiinţat-o la San Francisco în anul 1953.

Născut la New York în 1919, Lawrence Ferlinghetti a jucat un rol central în apariţia şi succesul Beat Generation, o mişcare contra-culturală americană din anii 1950, după lansarea propriei librării şi editarea textelor unor autori precum Jack Kerouac, Gregory Corso, William S. Burroughs şi Allen Ginsberg.