Evenimentul Zilei > Politica > PNL schimbă macazul. Care poate fi propunerea de ultimă oră a liberalilor pentru funcția de premier
PNL schimbă macazul. Care poate fi propunerea de ultimă oră a liberalilor pentru funcția de premier

PNL schimbă macazul. Care poate fi propunerea de ultimă oră a liberalilor pentru funcția de premier

Surse din PNL afirmă că propunerea liberalilor la discuțiile de joi, pentru stabilirea premierului, de la Platul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis ar putea fi ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a mai fost premier interimar al României, după demisia lui Ludovic Orban, numit de Iohannis pe 8 decembrie 2020, până la formarea noului Guvern.

Ciucă este propunerea surpriză, după ce mai toate vocile din PNL dădeau drept sigură desemnarea lui Florin Cîțu la funcția de premier al României.

Iată că noua variantă de premier este pusă pe tapet chiar în ziua în care secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III a făcut o vizită la București. El a fost primit, miercuri dimineaţa, de ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă. Oficialul american se află într-o vizită oficială în România și s-a întâlnit și cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cine este Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă s-a născut în 7 februarie 1967 în localitatea Plenița din județul Dolj, este căsătorit și are un copil.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Ministerului Apărării, Nicolae Ciucă și-a început cariera militară în 1988 și de la finalul anilor 90 a participat la mai multe misiuni militare românești de menținere a păcii, în Bosnia Herțegovina, Afghanistan și Irak.

În perioada ianuarie – octombrie 2014, a fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

Între 1 ianuarie 2015 și 28 octombrie 2019 a fost şeful Statului Major General.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO. Acestea impun ca postul de ministru al apărării să fie ocupat de un civil. „A fost poate cea mai grea decizie a unei cariere începute în urmă cu 38 ani”, a recunoscut generalul.

Din data de 4 noiembrie 2019 Nicolae Ciucă a îndeplinit funcția de Ministru al Apărării în guvernul liberal condus de Ludovic Orban.

Potrivit declarației de avere, generalul în rezervă Nicolae Ciucă deține o casă de locuit, două terenuri intravilan și un autoturism, achiziționate în ultimii 15 ani. Încasează venituri doar din salariu. Are trei credite, aproape de scadență, în valoare totală de 223.000 de lei.