Evenimentul ZileiPoliticaPNL mai face un compromis sau părăsește coaliția. Florin Cîțu: ”Trebuie să ne batem”

PNL mai face un compromis sau părăsește coaliția. Florin Cîțu: ”Trebuie să ne batem”

PNL mai face un compromis sau părăsește coaliția. Florin Cîțu: ”Trebuie să ne batem”
Florin Cîțu este deranjat de cei mai puțin de 7% din PIB oferiți pentru investiții. Acesta susține că acceptarea acestui buget este un compromis făcut de liberali și nu este singurul. Liderul PNL mărturisește că a cerut doar respectarea planului de guvernare, lucru care nu se întâmplă. Oficialul merge mai departe cu declarațiile, afirmând că se va vedea dacă liberalii vor merge mai departe în această coaliție.

În timp ce Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține că nu vor exista amendamente cu privire la proiectele pentru bugetul din 2022, Florin Cîțu, președintele PNL este de altă părere. Acesta din urmă susține că acordarea unui buget mai mic de 7% din PIB pentru investiții este un compromis pe care nu știe dacă liberalii sunt dispuși să îl facă. Oficialul merge și mai departe în declarații și vorbește chiar și despre o posibilă părăsire a coaliției.

Florin Cîțu susține că, pentru PNL, este extrem de important să investească pentru a putea primi ceva înapoi. În timp ce președintele PSD susținea că, în ultimii doi ani, guvernul nu a fost eficient, liderul PNL susține că în acea perioadă au reușit să obțină venituri din investiții.

„Trebuia să fiu mai clar: este un compromis, vom vedea dacă Partidul Naţional Liberal va accepta să meargă şi cu acest compromis mai departe în această coaliţie, ca să fiu mai clar. E partea de principiu de la care am pornit când am făcut această coaliţie.

Când s-a negociat coaliţia, fiecare partid a venit cu câteva lucruri pe masă la care ţinem, care reprezintă electoratul nostru, care ne reprezintă pe noi, liberalii şi social-democraţii, ce reprezintă electoratul domniilor sale. Pentru noi este foarte important să investeşti. Am demonstrat în ultimii doi ani de zile că deşi am eliminat taxe, accize, supraimpozitări, am reuşit să avem venituri mai mari la buget pentru că am investit şi să avem o creştere economică”, a declarat Florin Cîţu, luni seară, la Digi 24.

Președintele liberalilor precizează că acest procent de 7% nu este ale aleatoriu, ci este corelat cu pachetul propus de social-democrați. Doar prin investiții se pot susține astfel de proiecte.

„Ca să produci mai mult, trebuie să investeşti. E simplu: formula pe care a avut-o PSD în 2017-2019 n-a funcţionat; să dai ce nu ai duce la dezastru. Noi am arătat că trebuie să faci invers: întâi să investeşti, să produci şi apoi să dai şi de aceea au fost legate cele două”, a adăugat Florin Cîţu.

PSD nu respectă programul de guvernare? „Deja vedem că se schimbă paradigma”

Deși liderul PNL susține că nu vrea să „intervină peste premier, peste miniștri” în ceea ce privește bugetul din 2022, acesta a ținut să precizeze că s-a cerut respectarea programului de guvernare. Din declarațiile lui Florin Cîțu făcute luni seara, reiese că acest program nu ar fi respectat din unele puncte de vedere. Au fost făcute deja multe compromisuri din partea liberalilor, iar paradigma începe să se schimbe.

„Am cerut în coaliţie să se respecte programul de guvernare. Nu mă interesează altceva. Şi nu se respectă în multe lucruri. Sunt acolo şi alte decizii care nu au fost în programul de guvernare şi ele sunt făcute. La multe dintre ele am zis: ok, trebuie să mergem mai departe, nu au fost linii roşii.

De exemplu, bugetul pierde bani prin acea măsură prin care se acceptă reducerea pragului de TVA la 5% pentru un plafon mai mare. Deci Guvernul se plânge că nu are bani la buget, dar acceptă o măsură care pierde bani la buget. Şi până la urmă am zis: ok, este decizia premierului. Dar acest 7% nu este cifra în sine, este faptul că deja vedem că se schimbă paradigma. Trecem de la un buget care se baza pe investiţii, la un buget care alocă mai puţin resurse investiţiilor şi mai multe pachetelor sociale”, a continuat președintele PNL.

Florin Cîțu anunță un scenariu sumbru: România ar putea fi pusă într-o situație dificilă

Florin Cîțu recunoaște că alocarea pentru anul viitor este cea mai mare pentru investiții din ultimele trei decenii. Cu toate acestea, el susține că nu se respectă programul de guvernare. Este dezamăgit de faptul că nu se acordă peste 7% din PIB pentru investiții și susține că premierul Ciucă este cel care va trebui să prezinte liberalilor bugetul pentru 2022.

„Aici este dezamăgirea mea: este acolo, 6,7 versus 7. Trebuia să ne batem, PNL a cerut doar să se respecte programul de guvernare. (…) Din punctul meu de vedere, noi am semnat împreună în această coaliţie un program de guvernare care spune foarte clar ce trebuie să se întâmple. Este un compromis. Este făcut, un premier liberal şi l-a asumat, vine cu el în Parlament vom merge cu el în Partidul Naţional Liberal, dar Partidul Naţional Liberal nu va fi cel care se va opune acum, va arunca ţara în aer să nu avem un buget. Partidul Naţional Liberal spune că fără investiţii punem în pericol toate creşterile pe partea socială.

Le voi spune care este situaţia şi vom avea o discuţie şi vom supune la vot dacă vor acest buget, dar, în acelaşi timp le voi spune colegilor mei că trebuie să luăm în calcul că dacă nu vom vota acest buget există riscul să existe o situaţie pentru România dificilă fără acest buget”, a adăugat Florin Cîţu. Oficialul a subliniat că situația în lipsa unui buget nu va fi „foarte dificilă” pentru România.


Accesează: