Colegi în Coaliție, dar adversari în Parlament. PNL a blocat proiectul de modificare a cotei unice

Colegi în Coaliție, dar adversari în Parlament. PNL a blocat proiectul de modificare a cotei unice Florin Roman. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Partidul Național Liberal, prin vocea deputatului Florin Barbu de delimitează de acțiunile colegilor din Coaliția de guvernare, referitor la sistemul de taxare și impozitare a multinaționalelor.

Partidul Național Liberal (PNL) se delimitează de măsurile fiscale propuse de colegii social-democrați din Coaliția de guvernare. În linii mari, liberalii au respins demersul PSD-ului de umbla la cota unică și la Pilonul II de pensii.

PNL se opune impozitării progresive

Tot social-liberalii sunt cei care testează din nou introducerea impozitării progresive. O impozitare pe care membrii Partidul Național Liberal a respins-o cu vehemență.

„Am blocat noi taxe în 2024, dar și dorința PSD de a umbla la cota unică și Pilonul II de pensii - În contextul în care PSD avansează din nou introducerea impozitării progresive, liberalii răspund la unison că resping această posibilitate, atât anul acesta, cât și din 2025”, a declarat liberalul Florin Roman.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, deputatul Florin Roman reamintește premierului Marcel Ciolacu și electoratului deopotrivă, că amendamentul introdus de PNL la finalul anului trecut la Legea Bugetului de stat blochează orice tentativă a social-democraților de a modifica sistemul de impozitare.

În acest an nu vor crește taxele și impozitele

Amendamentul introdus de Partidul Național Liberal a fost conceput de parlamentarul Florin Roman.

„Amendamentul pe care l-am depus la Legea bugetului de stat în luna decembrie a anului trecut blochează orice intenție a Guvernului Ciolacu de a introduce noi taxe, cu excepția celor majorate deja la finele anului trecut”, a adăugat fostul ministru al Cercetării, Invorării și Digitalizării, Florin Roman.

Cu alte cuvinte Partidul Social Democrat se află în imposibilitatea de a modifica bazele sistemului de impozitare și precum și cota unică. Astfel, în acest an, taxele și impozitele nu vor fi majorate, datorită amendamentului introdus de PNL la finalul anului trecut, moment la care s-a votat proiecția bugetară pe anul în curs.

„Amendamentul PNL blochează însă și orice posibilitate de a modifica cota unică, întrucât am blocat și bazele de impozitare. Tot prin acel amendament am protejat Pilonul II de pensii private, pe care Guvernul Ciolacu îl dorea naționalizat, la angajarea răspunderii, și care a fost eliminat urmare a faptului ca s-a înțeles că este o linie roșie peste care nu se trece”, a transmis pe Facebook, Florin Roman.

PSD a scos amendamentele PNL referitor la impozitarea multinaționalelor

Fostul ministru a subliniat că guvernarea Ciolacu a scos din amendamentele PNL, textul care făcea referire la impozitarea multinaționalelor din din diverse industrii. Și vorbim aici de industria farmaceutică, de industria petrolieră, bancară sau cea alimentară. Majoritatea actorilor importanți din sectoarele amintite scot profiturile din circuit prin intermediul contractelor de consultanță.

Ca răspuns, PNL a depus prin guvern, un proiect de lege care regementează impozitarea la sursă a multinaționalelor, așa cum se întâmplă și cu capitalul românesc.

„Noi, liberalii, rămânem atașați mediului privat și capitalului românesc. Este unul din motivele importante pentru care am intrat în această coaliție de guvernare cu stânga social-democrată, interesată mai mult de acordarea ajutoarelor sociale.

Următorul pas este ca tot noi, liberalii, să punem în dezbaterea Parlamentului un proiect de lege pentru reducerea birurilor pe muncă pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care muncesc în mediul privat”, a încheiat liberalul.