Monstrul din Marea Caspică”, desemnează un vehicul care seamănă cu un avion, dar care nu zboară ci planează la foarte mică distanță de sol, funcționând pe principiul efectului de sol.

Numele de „Monstrul din Marea Caspică” a fost dat de serviciile de informații americane. Ei au descris acest vehicul drept un avion cu vârfurile aripilor tăiate. „Monstrul Caspic” a fost una dintre vedetele armatei URSS, acesta fiind capabil de a zbura la doar câțiva metri deasupra apei, cu un consum de carburant scăzut și deci o autonomie mai mare, scrie Descpoeră.ro.

După căderea URSS, a ajuns o epavă 

După căderea URSS, aeronava nu a mai fost utilizată și a ajuns o epavă, o relicvă a comunismului. Cu toate acestea, rușilor le-a venit o idee ingenioasă și i-au găsit o altă întrebuințare. Astfel, „Monstrul Caspic” va devina una dintre cele mai fabuloase atracții din Rusia.

 CITEȘTE ȘI News Alert. Explozie devastatoare în Galați. Zeci de persoane au fost evacuate

În luna iulie a acestui an, după 14 ore petrecute pe mare, „Monstrul Caspic” a fost mutat în Derbent, în republica Dagestan din Rusia.

Aeronava a fost fost abandonată după prăbușirea Uniunii Sovietice în anii 1990, la baza navală Kaspiysk, la aproximativ 100 de kilometri depărtare de coasta orașului Derbent.

Planul rușilor de a îl transforma în vedeta parcului Parcului Patriot l-a salvat

Ekranoplanul a fost salvat mulțumită planurilor de a-l transforma într-o atracție turistică chiar într-un moment în care acest concept neobișnuit de călătorie ar putea să revină la modă.

Astfel, „Lun” va fi vedeta Parcului Patriot din Derbent, un muzeu militar și un parc tematic în care vor fi expuse diferite tipuri de echipamente militare sovietice și rusești. Lucrările pentru construirea unuia dintre cele mai interesante parcuri din Rusia ar trebui să înceapă spre sfârșitului anului acesta.