Plaja, oglinda unei Românii obeze

Plaja, oglinda unei Românii obeze

Mitul conform căruia la mare ai ocazia să admiri o pleiadă de trupuri frumoase şi bronzate se destramă de la an la an.

Dacă soarele arde cu aceeaşi putere ca altădată, siluetele românilor s-au deformat sub apăsarea globalizării tot mai radicale a obiceiurilor alimentare nesănătoase. Nu e nevoie de un studiu efectuat ca la carte pentru a observa cu ochiul liber că majoritatea românilor care stau pe plajă sunt supraponderali sau chiar obezi, iar această realitate este confirmată şi de specialişti.

„Incidenţa obezităţii a crescut şi va creşte în continuare în România, în special la populaţia tânără, ceea ce este şi mai alarmant! Am fost şi eu la mare în această vară şi, într-adevăr, pe plajă sunt mai mulţi oameni supraponderali decât în anii precedenţi. Din păcate, majoritatea românilor nu vin la mare să înoate, ci să bea bere şi să mănânce mici pe plajă!“, ne-a declarat Mihaela Ionescu, medic primar la Institutul de Boli de Nutriţie şi Metabolism „Nicolae Paulescu“. Românii, „alergici“ la mişcare Cauzele care au condus la acest peisaj aproape grotesc sunt aceleaşi care produc obezitate şi în alte ţări. Românii au adoptat cu atâta zel obiceiurile nesănătoase ale Occidentului încât au ajuns să fie pe locul trei în Europa la obezitate în rândul femeilor şi pe patru în privinţa bărbaţilor, conform unui studiu realizat la sfârşitul anului trecut de Abbot Laboratories. „Principalele cauze sunt sedentarismul şi alimentaţia neadecvată. Produsele tip fast-food şi răcoritoarele ar trebui evitate în mod special“, ne-a mai declarat Mihaela Ionescu. Visul american: fiecare e grăsan! Un studiu recent arată că, în 40 de ani, populaţia Statelor Unite va fi supraponderală în proporţie de 100%. La noi în ţară viitorul apropiat nu este chiar atât de sumbru, însă ne „străduim“ din toate puterile să atingem varianta modernă a visului american, iar românii par hotărâţi să contribuie semnificativ, alături de topirea gheţarilor de la poli, la creşterea nivelului mării în lunile de vară. Cu toate că trag semnale de alarmă de câte ori au ocazia şi încearcă să prevină această problemă, nutriţioniştii recunosc faptul că obezitatea este un fenomen aproape scăpat de sub control.

„Într-adevăr este o ameninţare reală. În România nu se va ajunge atât de repede la acest procent din SUA, însă ne paşte acest pericol. Teoretic există soluţii, şi anume o alimentaţie sănătoasă şi foarte multă mişcare, dar, practic, expansiunea obezităţii este un fenomen aproape imposibil de oprit“, a conchis nutriţionistul Mihaela Ionescu.

Ne puteți urmări și pe Google News