Piața medicamentelor din Republica Moldova în declin. De ce se retrag unii producători internaționali
- Viorica Șușu-Ceban
- 10 februarie 2025, 14:32

Republica Moldova. În ultimii ani, numărul de medicamente autorizate a scăzut semnificativ. De asemenea, mai mulți producători internaționali au renunțat la comercializarea produselor lor farmaceutice pe piața din Republica Moldova.
Conform datelor furnizate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), numărul de medicamente autorizate în Republica Moldova a înregistrat o tendință descendentă. Însă din 2022 au apărut semne de îmbunătățire, informează Mold-street.com.
Numărul medicamentelor autorizate a înregistrat o scădere considerabilă
În 2015, pe piață erau autorizate aproape 7.000 de medicamente, iar până în 2022 numărul acestora a scăzut la mai puțin de 4.000. În 2023, însă, s-a înregistrat o creștere la 4.102. Datele pentru anul 2024 nu au fost încă publicate.
Ministerul Sănătății al Republicii Moldova avertizează că scăderea numărului de competitori pentru fiecare denumire comună internațională (DCI) creează „riscuri de întrerupere a stocurilor”.
Ministerul Sănătății precizează în nota de fundamentare a proiectului noii Legi privind medicamentele că pentru anumite DCI există doar 1-2 producători pe piață. Retragerea unuia dintre aceștia poate duce la lipsa tratamentului. Aceste aspecte sunt evidențiate ca riscuri pentru aprovizionarea continuă.
Cauzele retragerii producătorilor internaționali de pe piață
Instituția semnalează retragerea unor medicamente de pe piața din Republica Moldova de către mulți producători internaționali. Conform datelor AMDM, în 2023 au fost anulate Certificatele de Înregistrare pentru mai multe produse. Printre cei mai afectați producători se numără KRKA (22 produse), GlaxoSmithKline (7 produse), IPSEN (7 produse), Takeda (7 produse) și F.Hoffmann-La Roche (6 produse).
Ministerul Sănătății menționează că motivele principale invocate de producători pentru retragerea de pe piață sunt „optimizarea portofoliului companiei” și „lipsa interesului comercial”. Un alt factor important este „plafonarea rigidă a prețurilor”, impusă de autorități de mai mulți ani pentru a preveni creșterea acestora.
Piața farmaceutică din Republica Moldova se confruntă cu o ofertă redusă de medicamente. Acest lucru limitează accesul pacienților la tratamentele conform ghidurilor și protocoalelor clinice.

Medicamente. Sursa foto: arhiva EVZ
Absența ofertelor pentru medicamente esențiale la licitațiile publice
Un alt factor semnalat de autorități este lipsa ofertelor pentru medicamente în cadrul licitațiilor publice.
Potrivit Ministerului Sănătății, 63% din pozițiile fără oferte în licitațiile publice din 2023 sunt medicamente esențiale.
Această situație are un impact negativ asupra activității instituțiilor medico-sanitare publice și a calității serviciilor medicale. De asemenea, reflectă dificultăți în funcționarea Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS).
Ministerul Sănătății sugerează reformarea sectorului și adoptarea unei noi Legi privind medicamentele, adaptată la standardele europene stricte. Aceasta va elimina deficiențele legislației actuale, ce are o vechime de 26 de ani.
Ministerul consideră că lipsa unei aliniere complete a legislației moldovenești la cerințele UE în domeniul studiilor clinice afectează negativ capacitatea țării de a atrage investiții. Aceasta limitează posibilitatea Republicii Moldova de a participa la studii clinice internaționale.
„O asemenea reformă va contribui la crearea unui cadru legal stabil și previzibil, în care operatorii economici din domeniul medicamentului să își poată desfășura activitatea conform reglementărilor internaționale, iar cetățenii să beneficieze de acces continuu și eficient la medicamente sigure și de calitate”, concluzionează Ministerul Sănătăţii.