Carburanții s-au scumpit a doua oară în patru zile. Șoferii plătesc mai mult la pompă

Carburanții s-au scumpit a doua oară în patru zile. Șoferii plătesc mai mult la pompă Stație peco. Sursa foto: Arhiva EVZ

Benzina și motorina s-au scumpit, la acest moment, după patru zile de la precedenta majorare de preț. Benzina a trecut pragul de 7 lei pe litru, iar motorina a depășit 7,5 lei pentru un litru.

Petrom a majorat prețul la carburanți, a doua oară consecutiv în ultimele zile. Prețul benzinei a trecut pragul de 7 lei pe litru, iar al motorinei pe cel de 7,5 lei pe litru.

Trafic auto

Trafic auto Sursă foto: Arhivă EVZ

Petrom a scumpit carburanții

Noile prețuri majorate au fost înregistrate la stația de pe Șoseaua Virtuții din București. Luni, 19 februarie, la stația respectivă, prețul afișat pentru benzina standard era de 7,05 lei/litru. Totodată, Petrom a afișat un preț pentru motorina standard de 7,52 lei pe litru.

Raportat la prețurile practicate cu o zi în urmă, creșterea a fost de câte opt bani pe litru. Noua scumpire vine după ce, anterior, pe 15 februarie Petrom a operat o altă modificare a prețurilor la carburanți. Este a noua scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme, exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru. Majorarea prețurilor la stațiile Petrom a început în cea de-a doua jumătatea lunii ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prima zi a anului, după aplicarea accizei, benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani. A urmat o nouă ieftinire, de 12 bani pe litru, iar mai apoi scumpirile în lanț.

Benzina și motorina sunt mai scumpe

Comparativ cu prețurile practicate, de Petrom, în urmă cu cinci săptămâni, benzina este mai scumpă cu 40 de bani pe litru. De asemenea, prețul motorinei a crescut cu 42 de bani pe litru.

Scumpirile au survenit ca urmare a creșterilor cotațiilor petroliere, alimentate de scumpirea petrolului. Barilul Brent a ajuns la 82 de dolari, aceasta fiind cotația de referință pentru Europa. La scumpiri au mai contribuit reducerile de stocuri, conflictul din Marea Roșie, reviziile la rafinării și deprecierea leului față de dolarul american, conform economica.net.

statie petrom

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Petrom va opera și alte scumpiri

Pe lângă scumpirile generate de cauzele de mai sus, urmează și altele. Prețul carburanților va crește, încă o dată, la jumătatea anului. Acest lucru se va întâmpla tot din cauza accizei. Guvernul a stabilit ca accizele să fie aplicate, anul acesta, în două etape. Prima etapă a fost pe 1 ianuarie, când așa cum arătam benzina și motorina Petrom s-a scumpit.

Cea de-a doua etapă va fi la jumătatea anului pe 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie va fi cauzată exclusiv de creșterea accizei, incluzând și TVA aferent. Se estimează că prețurile vor crește cu 43 de bani pe litrul de benzină și cu circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România. Compania are o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.