Evenimentul Zilei > Economie > Petre Daea repetă: „Avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export”
Petre Daea repetă: „Avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export”

Petre Daea repetă: „Avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, miercuri, 10 august, că a fost încheiat recoltatul de grâu în toată țara. El a mai precizat că România are producția necesară pentru consumul intern și pentru export. De asemenea, a început recoltarea la floarea soarelui în cinci județe.
Petre Daea a afirmat, la începutul ședinței de Guvern desfășurată azi, 10 august, că săptămâna viitoare vor fi anunțate cifrele exacte privind grâul recoltat. Trebuie mai întâi ca toate informațiile să fie centralizate. „O informație care merită să v-o aduc acum în atenție și să vă informez, domnule prim-ministru, am încheiat recoltatul la grâu în toată țara și avem producția necesară pentru consumul intern și pentru export. Cifra exactă vă voi comunica-o săptămâna viitoare, atunci când am pe masă toate informațiile autorizate în sensul transmiterii acestora pe bază de semnătură în așa fel încât informarea să fie corectă, exactă și la timp”, a declarat ministrul Agriculturii.
De asemenea, Petre Daea a explicat că indicele de calitate al grâului obținut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil. Grâul recoltat poate asigura confortul industriei de morărit și panificație. Declarația ministrului despre calitatea grâului a venit ieri, nouă august, în urma ședinței Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură.

A început recoltarea la floarea soarelui.

De asemenea, tot înainte de ședința de Guvern, de astăzi, Petre Daea a confirmat că a început și recoltarea la floarea soarelui în cinci județe din țară. Recolta a început cu suprafețele care au fost afectate de secetă pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare în așa fel încât să nu fie înregistrată nicio pierdere. De asemenea, drumul florii soarelui recoltate este spre unitățile de procesare. Petre Daea a adăugat că „o să vă informez și o să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-ați dispus vizavi de susținere industriei alimentare”. Mai mult decât atât, ministrul a oferit asigurări că și producțiile de floarea-soarelui vor face față cerințelor din piață.

Cu toate acestea, aproape 250.000 de hectare de culturi din 30 de județe sunt afectate de secetă. Cea mai mare suprafață afectată este de 133.460 de hectare. Aceasta era cultivată cu grâu și triticale, a anunțat ieri Ministerul Agriculturii.