Evenimentul Zilei > Social > PESTA PORCINĂ AFRICANĂ face ravagii în TULCEA. Autoritățile au luat MĂSURI. ECONOMIA județului, AFECTATĂ
PESTA PORCINĂ AFRICANĂ face ravagii în TULCEA. Autoritățile au luat MĂSURI. ECONOMIA județului, AFECTATĂ

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ face ravagii în TULCEA. Autoritățile au luat MĂSURI. ECONOMIA județului, AFECTATĂ

Prefectura Tulcea a mobilizat autoritățile din județ, MAI, DSVSA și Directia Agricolă, pentru împiedicarea extinderii focarului de pestă porcină africană cu care se confruntă în ultima perioadă. În acelaii timp se fac demersuri pentru despăgubirea tuturor persoanelor fizice și juridice, inclusiv o fermă care deține 40.000 de porcine, ce au suferit pierderi din cauza virusului care, din fericire, nu este periculos pentru om.

În județul Tulcea este declarată stare de alertă. Reprezentanții Prefecturii Tulcea au transmis, în această după amiază, un comunicat de presă în care se dau asigurări că autoritățile au luat toate măsurile pentru ținerea sub control a situației create de răspândirea virusului pestei porcine africane. S-a întocmit un plan de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, care se desfășoară pe două paliere principale, potrivit Prefecturii Tulcea.

“În primul rând, ANSVSA, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne acționează pentru eventualitatea în care va fi necesară sacrificarea celor peste 40.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul. Pentru această operațiune au fost deja aduse din județul Timiș patru incineratoare mobile de mare capacitate care vor fi transportate din județul Timiș în județul Tulcea de Ministerul Apărării Naționale, alte două incineratoare mobile de mare capacitate urmând să ajungă la Tulcea cel mai probabil în seara acestei zilei”, anunță Prefectura Tulcea.

“În al doilea rând, se desfășoară operațiuni de verificare a zonei Deltei Dunării pentru descoperirea animalelor sălbatice (porci misterți) decedați din cauza virusului și pentru neutralizarea pericolului. După ce s-a declarat starea de alertă,  s-au analizat și soluțiile pentru despăgubirea agentului economic afectat, urmând a se alege varianta optimă, atât pentru instituțiile statului, cât și pentru societatea comercială în cauză. De asemenea, măsurile pentru despăgubire se aplica tuturor persoanelor fizice care dețin porci identificați și înregistrați în baza națională de date conform legislației în vigoare.”

„Ce este foarte important, și doresc să subliniez acest lucru, pesta porcină africană nu afectează oamenii! Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact din punct de vedere economic, datorita difuzibilitatii foarte mari, respectiv ușurintei de transmitere a virusului PPA, motiv pentru care s-a luat decizia să fie instituite zone de carantină. Poliția va efectua controale în trafic și alte verificări specifice pentru a nu permite transportul de carne de porci vii, carne roșie neetichetată și preparate din carne neetichetate și marcate sanitar veterinar din zonele afectate către alte regiuni, prin acțiuni de control în punctele de ieșire din județul Tulcea. Aceste acțiuni de control vor fi efectuate de echipe mixte constituite din lucrători ai structurilor MAI, DSVSA și Directiile Judetene Agricole. De asemenea toate mijloacele auto vor fi dezinfectate la trecerea prin cele 8 filtre stabilite prin CLCB Tulcea”, a precizat prefectul județului Tulcea, Lucian Furdui.

Prefectura Tulcea dă asigurări că “Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea va comunica, ulterior acestui comunicat, informații referitoare la procedurile de combatere a pestei porcine africane aplicate pe raza județului Tulcea.”