Evenimentul ZileiPoliticaPesediștii răsuflă ușurați. Își vor putea primi banii pentru europarlamentare

Pesediștii răsuflă ușurați. Își vor putea primi banii pentru europarlamentare

Pesediștii răsuflă ușurați. Își vor putea primi banii pentru europarlamentare
Autoritatea Electorală Permanentă a găsti o soluție pentru ca PSD să poată rambursa împrumuturile candidaților partidului la alegerile europene. Social-democrații își vor putea primi banii înapoi din subvenția lunară pe care PSD o primește de la stat.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP), în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările ulterioare, Partidul Social Democrat a primit în prima decadă a lunii octombrie o subvenţie de 11.979.329,42 lei, Partidul Naţional Liberal – 5.488.477,04 lei, Uniunea Salvaţi România – 1.614.012,00 lei, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – 1.192.977,47 lei şi Partidul Mişcarea Populară – 776.804,63 lei.

Valoarea subvenţiei virate de AEP în conturile partidelor politice menţionate în prima decadă a lunii octombrie a fost în total de 21.051.600,56 lei, precizează AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a primit de la PSD în cursul săptămânii trecute o adresă în care se solicită lămuriri privind rambursarea banilor proveniți din subvenția de la stat către candidații PSD la europarlamentare, care au adus bani de acasă în campanie, dar nu au mai primit rambursarea sumelor cheltuite. Printre beneficiari s-ar putea afla și Rovana Plumb, care are de recuperat de la partid 800.000 de lei. În total, PSD a cerut 3.4 milioane de lei, informează g4media.ro.

AEP a răspuns PSD că banii candidaților pot fi declarați ca datorie și achitați din banii proveniți din subvenție. „Doar partidul stabilește pe baza răspunsului de la Autoritatea Electorală Permanentă dacă plătește sau nu aceste sume. Noi nu le putem spune că pot să plătească sau că trebuie să le plătească, ci doar le arătăm temeiul legal în baza cărora aceste operațiuni se pot desfășura”, a declarat Constantin Mitulețu-Buică, președintele AEP.

 


Accesează: