Evenimentul Zilei > Justitie > Personajul cheie din afacerea Black Cube- Kovesi. În SRI, Dragomir ținea legătura cu SIE, CIA și Mossad
Personajul cheie din afacerea Black Cube- Kovesi. În SRI, Dragomir ținea legătura cu SIE, CIA și Mossad

Personajul cheie din afacerea Black Cube- Kovesi. În SRI, Dragomir ținea legătura cu SIE, CIA și Mossad

După trecerea în rezervă, Dragomir a investit în publicitate și mass-media, informație importantă în condițiile în care DIICOT nu infirmă că finanțatorii operațiunii au fost doi moguli de presă

Daniel Dragomir, fostul comandant din SRI arestat în afacerea Black Cube, pare să fi devenit „obsedat” de afacerile din domeniul publicității și presei, după ce a părăsit serviciul secret. Din 2013 încoace, a intrat sau a ieșit ca acționar în diverse firme de publicitate și chiar a deschis un ziar online. Mai mult, chiar în perioada în care primii doi israelieni erau arestați pentru activități de spionaj și Laura Codruța Kovesi aștepta reconfirmarea pe funcție, Dragomir se ocupa de interviuri pentru angajarea unor ziariști într-un „proiect nou”.

Informațiile privind genul ăsta de afaceri ale rezervistului au valoare în acest moment, dat fiind că DIICOT a refuzat să infirme informația că doi moguli de presă ar fi finanțat spionarea procurorului șef al DNA și, o altă informație apărută recent, datele culese de israelieni urmau să fie publicate în media internațională.

Câteva persoane care s-au văzut cu Daniel Dragomir în ultimul timp ne-au spus că fostul ofițer era convins, în urmă cu o lună, că va fi arestat, dar, ar fi spus el, are curaj să lupte. Perioada coincide cu anunțul făcut de DIICOT că doi procurori pleacă în Israel pentru a strânge noi probe în dosarul Black Cube.

Mai trebuie spus că Daniel Dragomir a fost şeful grupurilor informative-operative din Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI. Este una dintre poziţiile din SRI care atrăgea după sine ca Dragomir să facă legătura cu SIE şi cu servicii din străinătate, ca CIA și Mossad. Proprietarii Black Cube, Dan Zorella şi Avi Yanus, au lucrat în serviciul israelian şi este foarte probabil ca legătura din Dragomir şi Zorella să se fi intersectat în misiuni. Potrivit noilor date furnizate de DIICOT, Zorella a venit de două ori la Bucureşti pentru a hotărî cu Dragomir strategia operaţiunii „Tornada”.

EraNews.ro, site-ul lui Dragomir

EraNews este un proiect media online care, conform unor surse bine informate, îi aparţine lui Daniel Dragomir. Potrivit propriei prezentări, „EraNews îşi propune să aducă în atenţia opiniei publice informaţii esenţiale care pun în lumină cauzele evenimentelor şi impactul acestora asupra societăţii”. Din echipă fac parte doar doi jurnalişti, unul specializat pe justiţie, iar celălalt pe cultură. Pe site mai sunt publicate analize semnate Era News. La „Contact” nu există o adresă poştală ci doar un număr de telefon şi o adresă de e-mail.

Ultimul articol a fost publicat pe 12 septembrie sub titlul „Afacerea Kongsberg. DNA vrea să redeschidă un dosar al unui general STS în rezervă”. De remarcat este faptul că ultima postarea pe contul de Facebook al lui Daniel Dragomir este tocmai un link către acest articol, însoţit de următorul comentariu: „Încurcate sunt căile Domnului… Şi mai ales ale serviciilor. Aşa, de luni dimineaţa”. El avea să fie reţinut miercuri de procurorii DIICOT.

Daiman Public Relations SRL, firma prin care soţii Dragomir au făcut avere

Partenerul asumat oficial al EraNews este Daiman Public Relations SRL, cu sediul pe strada Negoiu, nr.45, sector 3. Potrivit „Pagini Aurii”, Daiman desfăşoară activităţi specifice agenţiilor de publicitate, iar la 31 decembrie 2015 avea 14 angajaţi, o cifră de afaceri de două milioane de lei şi a înregistrat un profit de 982.084 lei.

Daniel Dragomir a debutat în afaceri în 2013, când a preluat Daiman Public Relations SRL, prin intermediul Daiman Media SRL, redenumită în aprilie 2014 Peer House Communication SRL, al cărui director general este, conform contului său de Facebook. Tot în aprilie 2014, Daniel Dragomir şi soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, şi-au cesionat, potrivit publicaţiei Replica Online, participaţiile din Daiman Public Relations către ceilalţi asociaţi, Marian Aurel Popa Alexe, Tudor Malearov şi Mădălina Teodora Driscu. Până să se retragă din firmă, fostul şef SRI a apucat să încheie, prin Daiman Public Relations SRL, un contract cu ANOFM, în ianuarie 2014, pentru proiectul strategic „SMI SPOÎmbunătăţirea sistemului managerial şi informaţional al SPO”, finanţat din fonduri europene.

Aport de capital de 17,5 milioane de euro

România Curată a adus ieri noi date despre acest personaj ciudat. În luna aprilie 2016, Peer House Communication SRL şi-a majorat capitalul social, care era de 1400 lei, cu aport în natură al unor obligațiuni „evaluate” la 17.439.805 euro, scrie romaniacurata. ro. Obligațiunile aportate în firma controlată de Daniel Dragomir constau într-un set de „17 cupoane rămase neutilizate, de la nr. 24 la nr. 40, din totalul de 40 de cupoane emise din Titlul de obligațiune de valoare a 1.000 FF (39,06 USD) având No. 436 922, emis în anul 1931 de către Regatul României (Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României), garantat de statul român și aflate la purtător”. De unde a procurat fostul ofițer SRI obligațiunile este încă un mister.

Dragomir l-a denunţat pe Năstase

În ianuarie 2015, Daniel Dragomir a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi trimis în judecată de DNA, alături de soţia sa, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. După aceea, el a făcut mai multe denunţuri la DNA. Unul s-a referit la Dan Plumb, soțul fostului ministru Rovana Plumb, dar şi la unul dintre fii familiei. Dragomir arăta, potrivit stiripedia.ro cum aceştia îi cereau deținătorului Avicola Crevedia bani sau produse de carne în valoare de zeci de mii de euro pentru a-i oferi protecția PSD la nivel local. Dragomir l-a denunțat, potrivit aceleiaşi surse, la DNA și pe Adrian Năstase și pe fiul acestuia Andrei, despre care a spus că ar fi făcut afaceri oneroase cu proprietarul Avicola Crevedia. DNA confirma declanșarea anchetelor în cazul denunțurilor lui Dragomir. Printre cei denunţaţi de Dragomir s-a mai numărat deputatul Ion Stan, dar şi omul de afaceri Nicușor Dima, care i-a sponsorizat campania electorală.

Istoricul dosarului Black Cube

● 5 aprilie. DIICOT a anunţat reţinerea în Bucureşti, în noaptea de 2 spre 3 a aceleiaşi luni, a cetăţenilor israelieni Ron Weiner şi David Geclowicz, sub acuzaţia de atac informatic şi intimidare a Laurei Codruţa Koveşi şi a unor apropiaţi de-ai ei.

● 10 mai. Kovesi a susţinut, la Europa FM, că a fost audiată ca martor în dosarul „Black Cube”, că nu i s-a spart mailul și că este convinsă că procurorii vor afla cine este clientul care a apelat la compania de investigaţii în încercarea de a o discredita.

● 22 iulie. Ron Weiner şi David Geclowicz au fost plasaţi în arest la domiciliu.

● 22 august. Surse judiciare au confirmat pentru Mediafax că procurorii DIICOT au fost în Israel pentru acte de cercetare penală şi pentru a ridica probe.

● 8 septembrie. Curtea de Apel Bucureşti a decis înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Ron Weiner.

● 13 septembrie. Procurorii l-au reţinut pe Daniel Dragomir. Ei spun că din mailurile lui Kovesi și apropiaților săi au fost sustrase informații confidențiale.

O ziaristă a dezvăluit cum a încercat Daniel Dragomir s-o racoleze

Jurnalista Sidonia Bogdan a postat miercuri după amiază pe Facebook povestea întâlnirilor pe care le-a avut cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, reţinut pentru 30 de zile în dosarul „Black Cube”. Acesta încerca să pună pe picioare o publicaţie.

„Apropo de spionul de Dâmboviţa, Daniel Dragomir, am avut şi eu două întâlniri private cu el. M-a căutat în perioada în care se punea problema reînvestirii lui Kovesi la DNA, iar eu criticam poziţiile contradictorii ale ministrului Prună. După întâlnirea cu el, mi-am dat seama că subiectul e atât de sensibil, încât e o naivitate să crezi că poţi să faci jurnalism neutru, de manual. Rişti să te contacteze tot felul de persoane care au impresia că te pot cumpăra pentru a sluji cauzei lor. Neutralitatea, în jocul ăsta, culmea, convine unor infractori. Dragomir mi-a propus atunci un job, să fac jurnalism sub finanţările lui. Întâlnirile au fost interesante pentru experienţa mea de jurnalist, eram curioasă ce speculează la mine, cu ce momeală mă ademeneşte. Mi-a propus un proiect strălucitor de jurnalism independent, cum nu mai exista până acum, de basme, doar că n-a calculat bine, eu nu joc rolul Cenuşăresei. Am refuzat. Nu vreau să duc speculaţiile mai departe, fără nicio probă, dacă şi asta făcea parte din marea Operaţiune Tornado, să atragă jurnalişti lângă el ca să-i disemineze planurile… hahahaha!, ce aiureală de doi lei. Prea pripit, spart la gură, compulsiv pentru profilul unui spion. Ce fac fustrările din om! Hai cu probele!”, a scris Sidonia Bogdan pe contul său de Facebook.

Dialogul dintre Sidonia Bogdan şi Mari Dragomir

Soţia lui Daniel Dragomir, Mari Dragomir, a replicat, iar Sidonia Bogdan i-a răspuns, ieşind următorul schimb de commenturi:

– Mari Dragomir: Aşa este, nu ai jucat rolul Cenuşăresei. Ai fost NATURALĂ, ţi-ai bârfit toţi şefii care ţi-au dat o pâine să mănânci. Frumos caracter de jurnalist.

– Sidonia Bogdan: Ce şefi mi-am bârfit? Dar să ai impresia că cumperi aşa simplu un jurnalist e frumos? Sau de ce oferta? Voiaţi să investiţi în media?

– Mari Dragomir: Nu a fost nicio ofertă. A fost o discuţie despre un proiect. Dar se pare că un jurnalist de Dâmboviţa nu poate avea o conversaţie privată.

– Sidonia Bogdan: Nu poţi avea o conversaţie privată, când citeşti într- un comunicat DIICOT că intenţiona să-şi disemineze strategiile în presă. Cumva se leagă. Cu lucrurile astea nu te joci. Sau te joci, dar s-ar putea să te coste. Altfel, vă recomand cât mai puţine intervenţii în spaţiul public, e spre binele dvs.

– Mari Dragomir: Recomandarea să o interpretez AMENINŢARE???

– Sidonia Bogdan: Ce ameninţare visaţi, doamnă? Cu ce să vă ameninţ eu? Eu sunt doar liberă să-mi fac meseria cum cred. Dar evitați miezul discuţiei. Aţi participat la strategia de compromitere a şefei DNA, susţinută de DIICOT?

– Mari Dragomir: Care era miezul discuției? Şi meseria este să oferiţi recomandări?

– Sidonia Bogdan: E târziu, vă pierdeţi în detalii.

– Mari Dragomir: Succes în activităţile de jurnalism de Dâmboviţa. O seară minunată vă doresc