Dar ce se întâmplă cu persoanele  care se află într-o țară care îndeplinește condițiile atunci când pleacă în concediu, dar între timp se schimbă lucrurile? La această întrebare a răspuns Marcel Vele, ministrul Afacerilor Interne.

Potrivit ministrului, cea mai importantă condiție este ca persoanele care vin în România, indiferent pe ce cale rutiera, aeriana, feroviară, să fie asimptomatice. Aceste persoane nu mai trebuie să intre în autoizolare. Pentru întocmirea listei, care cuprinde 17 țări, s-a verificat în prealabil nivelul de răspândire a epidemiei de coronavirus în aceste teritorii.

E oficial! Românii care se întorc din aceste țări nu mai intră în izolare

„Dacă apar focare în țara respectivă și lucrurile se schimbă, în mod evident, și din punct de vedere sanitar, și din punct de vedere al protejării familiei respective sau a cetățeanului respectiv, cât și a celor apropiați lui, va intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat Marcel Vela.

Dacă un cetățean pleacă dintr-o țară din „zona verde”, dar în drumul spre casă traversează o țară în care lucrurile stau diferit, el nu va trebui să stea în autoizolare la domiciliu atunci când ajunge în România. „Țările de tranzit nu sunt considerate ca locație de pornire și nu se intră în izolare, pentru că în toate statele, așa cum a fost și în Ungaria și cum am organizat și noi pentru Bulgaria, sunt anumite culoare de tranzit pe care le folosesc statele respective pentru cei care vin din state care sunt înregistrate cu multe focare de infecție”, a explicat Marcel Vela la digi24.ro.

Săptămâna viitoare, parlamentarii ar trebui să voteze prelungirea stării de alertă.

„Sunt optimist, pentru că mă bazez şi pe responsabilitatea parlamentarilor şi politicienilor, pentru că dincolo de orice polemică, dincolo de orice contradicţie politică sau parlamentară,  cred că există un interes naţional: grija pentru sănătatea publică şi pentru viitorul naţiunii”, a mai spus Vela.