Evenimentul Zilei > International > Pentru mai marii lumii nu există reguli Covid-19. Macron, Jill Biden și șeful OMS sunt la Jocurile Olimpice
Pentru mai marii lumii nu există reguli Covid-19. Macron, Jill Biden și șeful OMS sunt la Jocurile Olimpice

Pentru mai marii lumii nu există reguli Covid-19. Macron, Jill Biden și șeful OMS sunt la Jocurile Olimpice

Președintele francez Emmanuel Macron, Jill Biden, soția președintelui american, și șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, au participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Olimpiada de la Tokyo a început. Împăratul Japoniei, Naruhito, a rostit formula consacrată „Declar deschise Jocurile de la Tokyo” pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei. Din cauza restricțiilor Covid-19, pe imensul stadion nu s-au aflat, însă, decât circa 1.000 de invitaţi.

Rețelele de socializare au explodat

Printre aceștia, președintele francez. Emmanuel Macron a fost unul dintrer susținătorii dreptului Japoniei de a organiza Jocurile Olimpice în ciuda opoziției celor care voiau amânarea evenimentului pâmă după pandemie. Macron n-a fost singurul norocos. Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden,a uzat și ea de privilegiul rezervat mărimilor lumii și s-a dus la Tokyo, în prima sa călătorie de una singură în străinătate după ce Joe Biden a devenit președinte.
Călătoria mai marilor lumii la Tokyo pentru a lua parte la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice nu a fost văzută cu simpatie pe rețelele de socializare. „Președintele nostru pleacă de la Paris la Tokyo în timp ce vouă vi se impun cele mai grele reguli de sănătate”, a scris un francez furios pe Twitter.
„După ce a dat foc țării, Macron pleacă să se ascundă la Tokyo, la cele mai scumpe Jocuri Olimpice din istorie, la care vor participa doar câțiva privilegiați”, a ad[ugat un altul.
Al treilea a postat un videoclip care îl arăta pe Macron ținându-l de umeri pe Thomas Bach, șeful Comitetului Olimpic Internațional la o recepție organizată la Tokyo pentru înalții demnitari. „Ar putea să nu mai atingă oamenii. Mi se pare deosebit de enervant, mai ales când vine vorba de distanțare”.

Macron pregătește terenul pentru Jocurile Olimpice din 2024

Macron, aflat în precampanie electorală, s-a dus la Tokyo pentru a-i încuraja pe cei 378 de sportivi din Franța care concurează în diferite probe.

Întrebat despre obiectivele delegației franceză, președintele Macron a estimat „că este necesar să câștigăm în jur de 40 de medalii”, adăugând în același timp: „Avem nevoie în special de momente mari de emoție și ca aceste jocuri să fie un pas esențial către Jocurile Olimpice pe care Parisul le va organiza în 2024. ”
„Sunt aici pentru a aduce sprijinul Franței mișcării olimpice și organizatorilor japonezi”, scrie ziarul britanic Daily Express.