Pensionarii vor avea acces la documente în format electronic. Mari schimbări după recalculare

Pensionarii vor avea acces la documente în format electronic. Mari schimbări după recalculare Sursa foto: Dreamstime

Pensionarii se vor putea bucura de o pensie majorată, după recalcularea acesteia. Pentru că mai sunt doar câteva luni până la acel moment, Casa Națională de Pensii a început deja organizarea în acest sens.

Noul model al deciziei de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial și a ajuns la Casele de Pensii. Noul model aduce și îmbunătățiri. În document, pensionarii pot vedea punctajul obținut, numărul de puncte stabilite, suma pensiei și detalii despre modul în care a fost calculată aceasta.

Pensionarii vor avea acces la documente în format electronic

Totodată, sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice va fi modernizat. Acesta va integra mai multe servicii atât pentru pensionari, cât și pentru cei care contribuie la sistemul național. Aplicația „e-Talon” va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic.

De asemenea, aplicația permite românilor să depună documente pentru soluționare. Aceasta include cereri pentru bilete de tratament, cereri pentru ajutor de deces sau dosare de pensie în format electronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Talonul de pensie va fi tot în format digital

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a detaliat funcționalitățile noului sistem informatic integrat al CNPP. El a subliniat că pensionarii vor putea depune dosarele direct în mediul online, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la sediile Caselor de Pensii.

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim.

Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei“, a declarat Daniel Baciu, potrivit Realitatea Plus.

Casa Națională de Pensii Publice

Casa Națională de Pensii Publice

Pensionarii vor avea parte de un sistem informatic performant 

Guvernul a aprobat finanțarea noului sistem informatic al Casei Naționale de Pensii Publice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii cu câteva zile în urmă.

„Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

  • Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
  • Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
  • Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
  • Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.

Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

De asemenea, cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 - Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, arată reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială.