Pensiile, indexate cu 6% de la 1 aprilie. Ordinul dat de premier

Pensiile, indexate cu 6% de la 1 aprilie. Ordinul dat de premier Sursa foto: pxhere.com

Premierul Dorin Recean a lămurit problema legată de indexarea pensiilor în Republica Moldova. Șeful Guvernului a declarat că tot bugetul pentru pensionari, planificat pentru 2024, va ajunge la cei în drept.

Pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 6% de la 1 aprilie, și nu cu 4, 2%, așa cum a anunțat ministrul Muncii, Alexei Buzu, pe 14 februarie. Șeful Executivului, Dorin Recean, i-a a vorbit despre speculațiile care se fac pe tema creșterii pensiilor.

„Am observat că există mai multe discuții și deja se ajunge la speculații în ceea ce privește creșterea pensiilor. Vreau să asigur pe toată lumea că tot bugetul pentru pensionari, care a fost planificat pentru anul 2024, va ajunge la pensionari. Mă refer la acea discuție despre 6%. Acum, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor.  Vă rog, ca în proces, pensionarii cu pensiile mai mici să beneficieze în primul rând de aceste creșteri”, a declarat premierul Dorin Recean în ședința de Guvern de miercuri, 28 februarie.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ulterior, și  purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus că pensiile urmează să fie majorate cu 6%, așa cum au fost bugetate în Legea bugetului aprobată la sfârșitul anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alexei Buzu: Pensiile, indexate în funcție de rata inflației

Potrivit legii, pensiile sunt indexate la 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finalul anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor.

La mijlocul lunii februare, minitrul Muncii, Alexei Buzu, declara că pensiile vor fi indexate cu 4,2% de la 1 aprilie, și nu cu 6%. „Datele cu privire la inflație, la sfârșit de an, arată că avem o inflație de 4,2%. Aceasta va fi rata de indexare a pensiilor în acest an. Anul trecut pensiile au fost indexate cu 15%. Dar cum a apărut această cifră?

Pensiile s-au indexat doar cu cât au crescut încasările la bugetul asigurărilor sociale în 2022 față de 2021. Este adevărat, anul trecut am avut o inflație extrem de mare. O inflație pe care Republica Moldova n-a avut-o în ultimii 20 de ani. Dar totuși, în final, noi am protejat puterea de cumpărare. De la începutul mandatului acestui Guvern, atât pensia minimă, cât și pensia medie au crescut mai mult decât rata inflației”, a declara Alexei Buzu.

La începutul lunii octombrie, în Republica Moldova erau 675,6 mii de pensionari, cu 303 mai puține persoane decât în 2022. Potrivit datelor CNAS, majoritatea pensionarilor, peste 520 de mii, primesc pensie pentru limită de vârstă, în medie, circa 3.680 de lei, iar 99,3 mii – pensie de invaliditate, care este de 2.446 de lei. Cele mai mari pensii – peste 14.631 de lei, le au „anumite categorii de lucrători ai aviației civile”. Este vorba de 448 de persoane.