Republica Moldova nu se teme de Rusia. Dorin Recean: Nu reprezintă o amenințare directă

Republica Moldova nu se teme de Rusia. Dorin Recean: Nu reprezintă o amenințare directă Premierul Dorin Recean. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Subiectul securității naționale a fost în cadrul evenimentului „Misiunea de afaceri a companiilor din România organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova), în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. }n cadrul acestui eveniment, premierul Dorin Recean a vorbit despre amenințările Rusiei.

Rusia nu reprezintă o amenințare directă pentru Republica Moldova, a afirmat premierul Dorin Recean. El a adăgat că „atât Ucraina, cât și unele state NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare în zonă”.

Șeful Guvernului a precizat că Republica Moldova a reușit să-și alinieze obiectivele de pace și securitate, inclusiv prin semnarea unui contract de energie electrică pe o perioadă de 13 luni, cu centrala situată în stânga Nistrului.

Republica Moldova nu se teme de Rusia

Potrivit Radio Chișinău, Dorin Recean a mai spus că, în 2022 și 2023, Republica Moldova și-a consolidat capacitățile de menținere a ordinii publice și de asigurare a securității, făcând față atacurilor hibride și cibernetice:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Primul lucru este că din punct de vedere militar Rusia nu poate să ajungă aici, deja acest lucru este clar. Chiar și Ucraina, dar și state aliate ale NATO și-au consolidat suficient capacitățile de apărare antiaeriană în zonă, pentru a nu admite că în Republica Moldova se escaladează militar. În același timp, Republica Moldova a reușit să alinieze perfect la obiectivul de pace și securitate cu cei din stânga Nistrului – un exemplu ar fi, contractul pe energia electrică semnat pe o perspectivă de 13 luni, iar acest lucru este o demonstrație a faptului că cei din stânga Nistrului înțeleg care sunt perspectivele pe termen lung.

Republica Moldova, strategia de securitate nationala

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Mai există un lucru pe care îl observăm și acesta este o accentuare a ritmului de creștere a exporturilor companiilor din stânga Nistrului în UE și astfel, tactica Guvernului este să integrăm gradual oamenii și companiile din stânga Nistrului în spațiul economic și fiscal al Republicii Moldova și acest lucru deja este vizibil. De asemenea, avem tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, dar ei fac naveta și lucrează în dreapta Nistrului și sunt beneficiarii serviciilor sociale oferite de Chișinău. Noi vedem această reintegrare graduală și corespunzător, acest lucru dă încredere că integrarea la un moment dat se va întâmpla natural”, a spus Dorin Recean.